Achtergrond

Wat te doen als je kinderen elkaar de tent uit vechten? Hier zijn zes tips

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Wat te doen als je kinderen elkaar de tent uit vechten? Hier zijn zes tips

[EO] Wat moet je doen als je dochter je zoon de hersens inslaat, of als je kind dacht een speelafspraak te hebben met een vriendje, maar dat vriendje er opeens met een ander kind vandoor is? Over deze en andere opvoedvragen gaat het boek ‘Samen spelen, wat nou delen’ van pedagoog Eva Bronsveld en Elsbeth Teeling van de Club van Relaxte Moeders.

Speciaal voor Langs de Lijn En Omstreken lichtten zij een tipje van de sluier op in de vorm van zes tips:

1. Boos zijn mag

Het belangrijkste is dat ouders de emoties van kinderen erkennen. Benoem dat iemand verdrietig of boos is en laat ze zelf nadenken over een oplossing voor het probleem. In het begin kost dit extra tijd, maar na verloop van tijd gaan kinderen deze methode zelfstandig toepassen.

2. Even goede vrienden

Versterk de band tussen de kinderen. Gebruik geen zinnen als "Kunnen jullie nou nooit eens vijf minuten rustig spelen?". Benadruk in plaats daarvan de momenten waarop het juist wél goed gaat.

3. Aanspreekvorm moet kloppen

Noem je kinderen ‘broer’ of ‘zus’ in plaats van de voornaam. "Wil je je broertje even helpen met zijn veters strikken?" Door de relatie te benoemen versterk je de band en hebben ze meer voor elkaar over. Dan zegt het zusje: "Mijn grote broer heeft zijn zwemdiploma gehaald".

4. Gun ze vrijheid

Geef je kinderen vrijheid en laat ze samen iets ondernemen wat ze spannend vinden. Laat ze bijvoorbeeld een keer samen naar de winkel gaan en geef ze de instructie om goed op elkaar te passen. Zo geef je ze het idee dat ze samen meer kunnen presteren dan individueel.

5. Stoeien is geen probleem

Laat kinderen uitrazen en stoeien. Sommige kinderen hebben het nodig om wat wilder te spelen. Op die manier leren ze waar hun grenzen liggen en fysiek contact versterkt de onderlinge band.

6. Rustaaaaaagh*!

Straal rust uit, blijf kalm en laat merken dat je je kinderen vertrouwt. Gebruik dus geen zinnen als “Wel lief zijn voor elkaar hè?”, want daar zit een ondertoon is in suggereert dat het wel eens niet goed zou kunnen gaan.

Het boek ‘Samen spelen, wat nou delen’ vanaf 6 december in de winkel.

*Deze term is gebaseerd op dit filmpje van ADO Den Haag voetballer Tom Beugelsdijk:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie