Achtergrond

Moet de man terug voor de klas?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Moet de man terug voor de klas?

[KRO-NCRV] Er moeten weer meer mannen voor de klas in het basisonderwijs. Dat zegt minister Bussemaker (PvdA) van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap in Stand.nl op NPO Radio 1. "Leraar in het basisonderwijs is een van de belangrijkste beroepen die er bestaan."

Van alle leraren op de basisscholen is maar liefst 87 procent vrouw, zo blijkt vandaag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Volgens de minister is dat onwenselijk. "In zijn algemeenheid zijn vrouwen wat meer risicomijdend dan mannen en dat zie je ook terug in de activiteiten op school."

Salaris

De minister denkt dat de belangrijkste problemen zitten bij het curriculum en het salaris. "Het is echt heel slecht geweest dat de leraren op de nullijn zitten." Bussemaker: "Als je het curriculum aanpast en het niet alleen maar uit kleien en origami bestaat, maar ook uit techniek, dan kan het ook voor mannen veel interessanter worden." Het imago van een soft beroep wil de minister bestrijden. "Pas als je een dag voor een klas wordt gezet, zal je zien hoe veeleisend dat is."

Opvoedingsomgeving

Volgens emeritus hoogleraar Louis Tavecchio, emeritus hoogleraar pedagogiek aan de Universiteit van Amsterdam is het niet goed voor kinderen die “Je zou kunnen zeggen dat het geen optimale opvoedingsomgeving is als ze weinig interactie hebben met mannen, zowel voor meisjes als voor jongens.”

“Mannelijke leerkrachten zijn ook heel belangrijk voor hele jonge kinderen,” voegt Tavecchio toe. Terwijl juist stages met die groepen kinderen mannen afschrikt om de opleiding af te maken. “Mannen willen vakkennis overdragen. Liedjes zingen en blokfluit spelen, daar doen ze het niet voor.”

Met de stelling: 'De man moet terug voor de klas' was 91% het eens, 9% het oneens. Kijk hier de hele uitzending van Stand.nl met minister Bussemaker terug:

Ster advertentie
Ster advertentie