Achtergrond
EONOS

Bijles in de bajes: gevangenen geven elkaar taalles

foto: Reinout Meijerfoto: Reinout Meijer
  1. Nieuwschevron right
  2. Bijles in de bajes: gevangenen geven elkaar taalles

Waar we door films en series misschien het idee hebben dat gevangenen elkaar altijd het leven zuur proberen te maken, is dat in de Penitentiaire Inrichting (PI) in Alphen aan den Rijn wel anders. Daar helpen gevangenen elkaar juist met taalles door middel van een taalmaatjes-project. Projectleider en gevangenisonderwijzer Bettien Meuris vertelt erover in Langs de lijn En Omstreken.

Video niet beschikbaar

De groep laaggeletterden en anderstaligen is groot in de Penitentiaire Inrichting in Alphen aan den Rijn. "En die groep wordt alleen maar groter", vertelt gevangenisonderwijzer Bettien Meuris. Daarom is de gevangenis in april gestart met een nieuw project: de taalmaatjes. "Een willekeurige gevangene die de Nederlandse taal goed beheerst, geeft taalles aan iemand met een taalachterstand."

Omdat de groepen die les nodig hebben groot zijn, is het voor Meuris zelf niet haalbaar om iedereen persoonlijk bijles te geven. "De ‘taalmaatjes’ zijn dan ook echt een uitkomst."

Taalmaatje

Gedetineerden die het leuk vinden kunnen zich opgeven voor de functie van ‘taalmaatje’. De mannen krijgen dan eerst een training, zodat ze weten hoe ze iemand het beste kunnen helpen. "Maar de stof die ze over moeten brengen is vrij basaal", zegt Meuris. "Een hbo-opleiding of universitaire studie is dan ook geen eis. En natuurlijk ben ik er om vanaf de zijlijn hulp te bieden waar nodig."

In de PI in Alphen aan den Rijn zitten gedetineerden vast voor uiteenlopende zaken. Maar met de vraag wie er in haar klas wat gedaan heeft, houdt Meuris zich niet bezig. "Dat gaat me niets aan en is totaal niet belangrijk. Ze komen bij mij met een leervraag en dat is waar het in mijn lessen om draait."

Positief effect

Ondanks dat het project pas in april van start is gegaan, meent Meuris al wel effect te zien. "De mannen die deelnemen aan het project zijn heel positief. De ‘taalmaatjes’ hebben vaak geen ervaring met lesgeven of met vrijwilligerswerk en worden positief verrast door het gevoel dat deze ervaring ze geeft. Het komt de sfeer op de vloer echt ten goede." Meuris is dan ook vastbesloten. "We gaan er zeker mee door."

Reinout Meijer: Taalles achter de tralies (1)

Taalles achter de tralies

Ster advertentie
Ster advertentie