Achtergrond

Wiegel: 'Kabinet maakt met aflosboete een valse start'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Wiegel: 'Kabinet maakt met aflosboete een valse start'

[KRO-NCRV] Het aanstaande kabinet maakt een valse start als het vasthoudt aan het plan om huiseigenaren die hun hypotheek hebben afgelost weer belasting te laten betalen. Dat zegt VVD-prominent Hans Wiegel in Stand.nl op NPO Radio 1. Wiegel: “Nu zie je dat mensen die zuinig zijn, niet worden beloond, maar worden gestraft. Zo ga je niet met burgers om.”

De inkt van het concept-regeer-akkoord is nog niet droog of de partijprominenten vliegen elkaar al in de haren over de zogenoemde 'aflosboete'. Wiegel roept de fracties van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie op zeer zorgvuldig naar de plannen te kijken. “Het is nog niet gedaan. Vanmiddag gaat het concept-regeer-akkoord nog naar de fracties. Ik zou willen zeggen: "Neem de tijd. Het is niet erg als het een dag of twee langer duurt. Ik ga de VVD-Kamerleden geen stemadvies geven, maar ik denk dat de VVD-kiezer het meer zou waarderen als dit van tafel gaat, dan dat het in het regeerakkoord blijft staan.”

Gemene truc

Martin van Rooijen, Tweede Kamerlid voor 50Plus en oud-staatssecretaris van Financiën is eveneens fel tegen. “Het is een gemene truc. We moesten van de regering aflossen. In plaats dat je daarvoor beloond wordt, krijg je een enorme boete van honderden euro’s”, aldus Van Rooijen in Stand.nl.

Onjuist

Wiegel en Van Rooijen staan niet alleen in hun kritiek. Eerder beklaagde VVD-prominent Frans Weisglas zich al in het Algemeen Dagblad over de plannen van de formerende partijen om huiseigenaren die hun hypotheek hebben afgelost weer belasting te laten betalen voor hun woning. Ook Weisglas vindt het onjuist om mensen te straffen voor het aflossen van hun hypotheek. "Ik vrees dat mensen hierdoor niet gestimuleerd worden om snel hun schuld af te lossen", zei hij in het AD.

Ook oud-ChristenUnie-leider Leen van Dijke uitte zijn twijfels over de maatregel op Twitter. "Belasting blijven betalen over 'n huis waarvan de hypotheek is afgelost. Dat vind ik nog wel een dingetje. Woning is primaire levensbehoefte."

Stand.nl: Met de ‘aflosboete’ maakt het nieuwe kabinet een valse startSter advertentie
Ster advertentie