Achtergrond
KRO-NCRV

Hans Wiegel: 'We laten de Fransen zien dat wij niet over ons heen laten lopen'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hans Wiegel: 'We laten de Fransen zien dat wij niet over ons heen laten lopen'

''Zo laten we de Fransen zien dat wij niet over ons heen laten lopen.'' Dat zegt voormalig VVD-politicus Hans Wiegel in Spraakmakers over aankoop van aandelen in Air France-KLM. 680 miljoen trok het kabinet hier voor uit. ''Voor ons is deze aankoop buitengewoon belangrijk. Het is ook een psychologisch gebaar naar de Fransen toe.''

Video niet beschikbaar

De Nederlandse staat heeft nu een belang van 12,68 procent in het vliegbedrijf en hoopt op deze manier meer invloed te krijgen in Air France-KLM. De politiek maakt zich al jaren zorgen om KLM. Het bedrijf staat er goed voor, maar er is al tijden angst voor meer invloed van de Fransen.

Het zou bijvoorbeeld slecht zijn als er meer KLM-vluchten vanaf de Parijse luchthaven zouden vertrekken ten koste van Schiphol. Wiegel noemt de aankoop dan ook een steun in de rug voor de mensen die bij KLM en op de luchthaven werken.

Wat je kan doen met 680 miljoen

Tegenstanders zeggen dat er met die 680 miljoen euro ook hele andere problemen hadden kunnen worden aangepakt. Investeren in het spoor, in groene energie of in betaalbare woningen bijvoorbeeld. Maar het kabinet wilde niet langer lijdzaam toekijken. ''Er is nu kennelijk het besef doorgedrongen dat KLM en Schiphol belangrijk zijn voor de Nederlandse economie,” zegt luchtvaartdeskundige Yteke de Jong.

Quote

In eerste instantie daalde de koers vanochtend

Hans Wiegel

Wel vraagt De Jong zich af hoeveel invloed je met zo’n stap krijgt binnen de holding Air France-KLM. ''Als aandeelhouder zit je natuurlijk niet op de dagelijkse bedrijfsvoering.'' Volgens Wiegel is het echt afwachten wat deze stap financieel oplevert. ''In eerste instantie daalde de koers vanochtend.''

Spraakmakers Community

Wil je niet alleen luisteren naar Spraakmakers, maar ook met ons meepraten? Sluit je dan aan bij onze community. Spraakmakers maken we samen met jou. Deel je ervaring en expertise met de redactie. Laten we van elkaar leren en ideeën uitwisselen. Met jouw input maken wij betere radio! Lees hier meer!

Ster advertentie
Ster advertentie