Achtergrond

Veilingmeester zal 'dynamiek van de deadlines en het zinderende spel' het meest missen

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Veilingmeester zal 'dynamiek van de deadlines en het zinderende spel' het meest missen

[KRO-NCRV] Jop Ubbens vertrekt na dertig jaar als directeur en veilingmeester bij het prestigieuze veilinghuis Christie’s in Amsterdam. Niet omdat hij de kunstwereld zat is, maar juist omdat hij meer tijd wil vrijmaken voor zijn passie: schilderkunst uit de 19de eeuw, vertelt hij bij De Ochtend op NPO Radio 1.

“De dynamiek van de deadlines en het zinderende spel”, antwoordt Ubbens op de vraag wat hij het meeste gaat missen. Volgens de veilingmeester krijgt een echte vakman de bieders verder dan ze eigenlijk wilden gaan.

Alma-Tadema

Deze week werd bekend dat de waarde van een in Engeland opgedoken schilderij van de Nederlands-Britse schilder Lawrence Alma-Tadema door een expert geschat is op 230.000 tot zo'n 350.000 euro.

“Zo’n vondst is natuurlijk spectaculair”, reageert Ubbens. Zelf heeft hij nooit een Rembrandt ontdekt, maar wel werken van kunstenaars als Bart van der Leck en Piet Mondriaan. “Onder een bed in Engeland hebben we ooit een werk aangetroffen van B.C. Koekkoek, een romantische Hollandse schilder”, vertelt de veilingmeester.

Ook tijdens taxatiedagen stuitte Ubbens onlangs nog op een bijzonder object. “Een vrouw kwam langs met een schets van Jacob Maris. Dat is uiteindelijk voor ‘maar’ 15.000 euro verkocht aan het Dordrechts Museum, maar het was een soort missing link in het oeuvre van de kunstenaar."

Vals

Drie jaar geleden moest Ubbens de helft van het personeel ontslaan en stopte Amsterdam met de verkoop van antiek, porselein, zilver, juwelen en wijn. “Dat was voor mij een pijnlijke periode, waarin ik ben gaan nadenken over mijn toekomst”, vertelt Ubbens. Daar komt bij dat de veilingmeester het gevoel kreeg teveel te zijn weggedreven van zijn passie: kunst die is gemaakt tussen 1780 en 1930. Als zelfstandig ondernemer gaat hij voortaan particulieren en instellingen adviseren bij kunstaankopen.

Bekijk hier het gesprek met Jop Ubbens

Ster advertentie
Ster advertentie