Achtergrond

Buma wil dat de politiek het cynisme stopt

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Buma wil dat de politiek het cynisme stopt

[EO] CDA-partijleider Sybrand Buma vindt dat politieke partijen terug naar de kern moeten om het gehol en gehijg in de politiek te stoppen en los te komen van het cynisme. In zijn vandaag gepresenteerde boek 'Tegen het Cynisme' geeft hij daarover zijn visie.

"Dit boek kijkt naar de zorgen die mensen hebben, maar ook naar hoe dat komt, wat er achter zit en of er iets aan te doen is." Volgens Buma is de politiek de afgelopen tijd sneller en hijgeriger geworden, en hollen we van crisis naar crisis. "Het feit dat het CDA in de oppositie zit en daardoor minder van dag tot dag compromissen sluit en die crises bezweert, maakt dat het ook mogelijk is om beter na te denken over hoe die samenleving moet zijn.' Als je aan het regeren bent heb je minder tijd om goed na te denken, vindt hij.

Oppositierol vindt Buma niet erg

Als het aan Buma ligt, gaan partijen meer terug naar de kern. "Wat is het uitgangspunt van waaruit je politiek bedrijft? Als we dat meer terughalen gaan mensen minder uit boosheid en cynisme kiezen, en meer uit: wat wil ik echt?"
Buma zou het niet erg vinden als het CDA daardoor na de komende verkiezingen weer in de oppositie terecht komt. "Het is absoluut zo dat ik vind dat het CDA alleen moet meeregeren als wij daadwerkelijk de wensen die wij hebben in de praktijk kunnen brengen, en niet om een gat in een regering op te vullen."

Ster advertentie
Ster advertentie