Achtergrond
AVROTROS

Froukje wil stigma van suïcide doorbreken: 'Ik ben die verwarde vrouw over wie je een Burgernet-melding krijgt'

foto: AVROTROSfoto: AVROTROS
  1. Nieuwschevron right
  2. Froukje wil stigma van suïcide doorbreken: 'Ik ben die verwarde vrouw over wie je een Burgernet-melding krijgt'

Froukje van der Meer (30) probeerde meerdere keren een einde te maken aan haar leven. Voor veel mensen een onbegrijpelijke situatie. Daarom besloot Froukje een bericht online te plaatsen. Ze probeert een inkijkje te geven in haar hoofd. Wat gaat er door je heen als je voelt dat je niet verder kunt leven? Het leverde Froukje veel reacties op: "Mijn wereld is veranderd door het bericht", vertelt zij bij Stax&Toine.

Het plaatsen van het bericht op LinkedIn was wel een wat impulsieve actie, vertelt Froukje van der Meer. Maar ze staat er nog steeds helemaal achter. "Ik wilde mijn gedachten delen over hoe het kan werken in het hoofd van iemand die suïcidaal is." En dat daar zoveel bijzondere reacties op komen, vindt Froukje heel bijzonder. "Ik heb altijd het idee gehad dat mijn stem geen verschil maakt. Mijn zelfbeeld is niet al te best. Ik voel me heel nietig. Het is een hele eer dat mensen zoveel waarde halen uit jouw woorden. Het is een goed gevoel dat je iets kan bijdragen aan het stigma en het taboe."

Taboe

Wat een taboe heerst er zeker op suïcide. Volgens Froukje wordt er in de samenleving hard gereageerd op mensen met deze gedachten. "Mensen noemen het vaak egoïstisch als je jezelf wat aan wil doen. Ik begrijp dat mensen dat denken. Een buitenstaander denkt: jij eindigt je pijn, maar geeft de pijn door aan een ander. Maar als je acuut suïcidaal bent dan kun je daar niet meer bij. Dan kun je alleen maar denken dat je je zo rot en naar voelt, dat je het leven niet meer kunt dragen."

Froukje is vanuit haar jeugd ernstig getraumatiseerd geraakt. Als klein kind al had ze het gevoel niks waard te zijn. "Als die overtuigingen een deel van jezelf worden dan is het moeilijk om elke tegenslag te verwerken. Je vraagt je continu af: Wat doe ik nu in dit leven? Wat kan ik nog bijdragen? Als jezelf niks waard vindt en je leven is een chaos, bereik je een grens. Dan denk je: Ik kan maar beter verdwijnen."

Heb je zelfmoordgedachten?

Praten over zelfmoordgedachten kan anoniem: chat via www.113.nl, bel 113 of bel gratis 0800-0113

Redding

Meerdere keren werd Froukje gered van de dood. Op dat moment vond ze dat niet fijn, maar terugkijkend is opgelucht. "Ik ben blij dat ik hier kan zitten en mijn verhaal kan doen." Toch benadrukt Froukje wel dat je niet zomaar moet ingrijpen als je ziet dat iemand suïcide wil plegen. "Het is belangrijk om eerst aan je eigen veiligheid te denken. Vraag of je iets voor diegene kunt doen. Als iemand heel erg in de war is dan is directe professionele hulp de enige optie."

Sinds korte tijd heeft Froukje de juiste hulp gevonden. Jarenlang slikte ze 20 medicijnen per dag. Ze leefde verdoofd. Nu wordt het langzaam helderder in haar hoofd. "Het was bij mij eerst meer symptoombestrijding. Er werd nooit gekeken naar de trauma's die ik heb. Het is fijn dat ik nu meerdere mensen heb gevonden die mij echt begrijpen." Toch betekent dat niet dat de zelfmoordgedachten bij Froukje zullen verdwijnen. "Ik ben chronisch suïcidaal. De gedachten zijn altijd aanwezig, soms sluimerend, soms niet. Ik weet niet of het ooit weg gaat, maar ik kan er nu beter mee omgaan. Ik weet nu hoe ik hulp kan vragen."

Stax&Toine

Het middagmagazine Stax&Toine hoor je van maandag tot en met donderdag tussen 14.00 en 16.00 uur. Dionne Stax en Toine van Peperstraten nemen de luisteraar op een ontspannen eigenzinnige manier mee door het nieuws van de dag en spreken met gasten die iets bijzonders gaan doen. Muziek en lifestyle spelen een belangrijke rol in het programma.

Ster advertentie
Ster advertentie