Achtergrond
EO

‘Als je er vrijwillig voor kiest om je niet te laten vaccineren, moet je de consequenties zelf dragen’

foto: EPA/RUNGROJ YONGRITfoto: EPA/RUNGROJ YONGRIT
  1. Nieuwschevron right
  2. ‘Als je er vrijwillig voor kiest om je niet te laten vaccineren, moet je de consequenties zelf dragen’

Demissionair minister Hugo de Jonge kondigde vrijdag aan dat de coronapas misschien verplicht wordt voor de horeca, bioscopen en theaters. Op deze manier wil hij de vaccinatiegraad verhogen. Maar hoe ver mag aandringen op vaccineren gaan? Patrick van Schie, directeur van het wetenschappelijk bureau van de VVD, vindt dat er geen sprake is van vaccinatiedrang, zegt hij in Dit is de Dag. “Iedereen krijgt gratis een vaccin aangeboden. Wie dat niet wil, zal zelf de consequenties moeten dragen.”

Wanneer gaat vaccinatiedrang over in dwang?

In tegenstelling tot Van Schie kan Kamerlid Mirjam Bikker van de ChristenUnie de zorgen van mensen over de toenemende druk om zich te laten vaccineren wel begrijpen. “Bij veel mensen leven er zorgen over de vrijheden die worden ingeperkt. Laten we vooral letten op wat we in Nederland allemaal hebben bereikt in vrijheid. We moeten niet verder duwen op een tweedeling die aan het ontstaan is.”

Coronapas

Arts-epidemioloog Frits Rosendaal vindt het belangrijk dat de vaccinatiegraad stijgt. “Je zag aan het begin van de coronacrisis hoe moeilijk het was om de epidemie onder controle te houden. Als we door bijvoorbeeld een coronapas meer mensen gevaccineerd krijgen, dan ben ik daarvoor. Ik denk dat we bij eerdere events hebben gezien dat een beleid van maximale veiligheid, door testen of het laten zien van een vaccinatiebewijs, heeft gewerkt. Bij een epidemie krijg je de ziekte van een ander, dus deze maatregelen zijn een daad van solidariteit.”

Pesten met testen

Volgens Van Schie is er dan ook geen sprake van vaccinatiedrang bij het inzetten van een coronapaspoort. “Iedereen krijg gratis een vaccin aangeboden. Wie dat niet wil, zal zelf de consequenties moeten dragen. En als je je niet wil laten vaccineren, dan kan je je laten testen middels een eigen bijdrage.”

Bikker is het niet eens om mensen te laten betalen voor een coronatest. “Mijn partij heeft geregeld dat de testen gratis zijn. We moeten niet gaan pesten met die testen, dat je mensen daarmee gaat dwingen om een vaccin te halen. Wat je dan eigenlijk zegt is dat mensen met een grote portemonnee de vrijheid nog steeds hebben om een eigen keuze te maken, maar mensen met een kleine portemonnee sluit je hiermee uit van het maatschappelijke leven. De zeggenschap over je eigen lichaam is zo groot, die wil ik niet via de portemonnee sturen.”

Ster advertentie
Ster advertentie