Achtergrond
WNL

Hulpdiensten met Oud en Nieuw minder gealarmeerd, maar agressie naar agenten blijft

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hulpdiensten met Oud en Nieuw minder gealarmeerd, maar agressie naar agenten blijft

Het lijkt een traditie te zijn: agressie en geweld naar hulpverleners tijdens de jaarwisseling. De voorzitters van de veiligheidsregio's kijken met gemengde gevoelens terug op afgelopen Oud en Nieuw. Enerzijds is de opluchting groot dat hulpdiensten een stuk minder gealarmeerd zijn dan vorig jaar, maar desondanks blijft de agressie naar met name politieagenten groot.

Video niet beschikbaar

''Het was een pittige nacht'', zegt Jan Struijs, voorzitter van de Nederlandse Politiebond, in WNL op Zaterdag. ''Het was een stuk minder dan voorgaande jaren, maar als je de incidenten in de context zet van corona en het vuurwerkverbod, was het alsnog heftig.'' Struijs geeft aan dat bekende raddraaiers geweld gebruikten, maar dat ook de mix van frustratie over de coronamaatregelen heeft bijgedragen aan de onrust. CDA-kamerlid Chris van Dam geeft in WNL op Zaterdag aan voorzichtig optimistisch te zijn. ''Ik denk dat heel veel mensen ook blij waren dat ze Oud en Nieuw een keer konden overslaan.''

Veel illegaal vuurwerk in de omloop

Toch zijn de zorgen van Struijs niet onterecht. ''Er is vooraf aan de jaarwisselingen nog nooit zoveel illegaal vuurwerk in beslag genomen.'' Hiermee doelt de voorzitter van de Politiebond op vuurwerkbommen en zware vuurpijlen. In totaal is er 125.000 kilo in beslag genomen. ''Deze grote hoeveelheid geeft tegelijkertijd een indicatie van wat er totaal in omloop is aan zwaar illegaal vuurwerk en dat is echt zorgwekkend'', aldus Struijs.

Van Dam valt Struijs bij: ''Ik woon zelf in Den Haag en daar heb ik knallen gehoord die zo hard waren, dat is vuurwerk dat echt niet in Nederland verkocht wordt." Volgens het CDA-kamerlid moet er dan ook strenger worden opgetreden. ''Ik ben een voorstander om mensen vast te zetten die illegaal vuurwerk afsteken.''

Vuurwerk in de toekomst

Zowel Van Dam als Struijs kijken alvast vooruit naar komende jaarwisseling. ''We moeten echt verstandiger met vuurwerk omgaan dan wat we nu doen'', zegt Struijs. Hij is van mening dat beleid rondom de jaarwisseling veel eerder geschreven moet worden en duidelijk en op tijd gecommuniceerd moet worden naar burgers en hulpdiensten. Ook moet er volgens de voorzitter vooraf een norm bepaald worden met elkaar: ''Wat vinden we als land redelijk? We hebben nu veel te veel de discussie op straat gehad'."

Ster advertentie
Ster advertentie