Achtergrond

ANWB: 'Snel beginnen met experimenten kilometerbeprijzing'

KRO-NCRV
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. ANWB: 'Snel beginnen met experimenten kilometerbeprijzing'

Het kabinet moet snel aan de slag met experimenten rond het betalen voor auto-gebruik. Dat zegt ANWB-directeur Frits van Bruggen in 1 op 1.

Uit een onderzoek van I&O Research, in opdracht van de Volkskrant, blijkt dat een ruime meerderheid van de Nederlanders voorstander is van een vorm van rekeningrijden. Dat is voor de ANWB geen verrassing. "Het maakt eigenlijk niet uit van welke politieke partij je bent", zegt Van Bruggen. "Alle Nederlanders zeggen in meerderheid: ga voor betalen naar gebruik."

In het regeerakkoord staat dat er in deze kabinetsperiode geen rekeningrijden wordt ingevoerd. "Laten we dan op het volgende kabinet focussen", stelt Van Bruggen voor.

'Tijd is rijp'

Van Bruggen denkt dat het veranderen van hoe we betalen voor mobiliteit jaren kan duren. "Realiseer je dat we te maken hebben met een honderd jaar oud systeem. Het lijkt erop dat de tijd rijp is om naar een nieuw systeem te gaan."

Daarom roept de ANWB-baas het kabinet op om nu al te kijken wat de beste opties zijn. "Laten we experimenten gaan doen in de tussentijd. Laten we eens wat gaan proberen."

Bij die experimenten denkt Van Bruggen aan de handel in spitsrechten het op een andere manier bijhouden van de privé-kilometers van zakelijke lease-rijders.

Breder kijken

Volgens de ANWB moet de politiek breder kijken dan alléén kilometerbeprijzing. "Wat heel erg belangrijk is, is dat er in de volgende kabinetsperiode duidelijke afspraken gemaakt worden. Niet alleen over betalen voor gebruik, maar nadenken hoe we in de toekomst mobiliteit gaan betalen."

Ster advertentie
Ster advertentie