Achtergrond

'Politici debatteren niet, maar slingeren stellingen naar elkaars hoofd'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Politici debatteren niet, maar slingeren stellingen naar elkaars hoofd'

[KRO-NCRV] Dit weekend gaat in het Wilminktheater in Enschede Don Giovanni, de nieuwste productie van de Reisopera, in première. Volgens directeur Nicolas Mansfield zitten er in de opera heel wat linkjes naar de actualiteit. Het thema van de opera is 'we staan erbij en we kijken er naar'. ''Een waarneming die ook op zou kunnen gaan voor de Nederlandse samenleving'', vertelt hij bij De Ochtend op NPO Radio 1.

De van oorsprong Britse Mansfield maakt zich zorgen dat het gevoel dat het in Nederland de verkeerde kant op gaat een self-fulfilling prophecy wordt. De Brit woont al meer dan 15 jaar in Nederland en ziet nog steeds dat er verbinding en tolerantie is in Nederland.

Wel constateert Mansfield dat de politiek te lang dingen van boven af heeft opgelegd en te vaak loze beloftes heeft gedaan, waardoor het wantrouwen is gevoed. Mansfield ziet het dan ook als een taak voor de politiek om het vertrouwen weer terug te winnen. Kijkend naar de debatten valt hem op dat politici niet debatteren maar stellingen naar elkaars hoofd slingeren. "Politici moeten beter luisteren", aldus Mansfield.

De directeur is bezorgd over het politieke klimaat in Nederland. Het feit dat de grootste schreeuwers de meeste aandacht krijgen zint hem niet. Niet de extreme islam maar extreemrechts is wat hem betreft het grootste gevaar voor de Nederlandse identiteit.

Bekijk hier het gesprek met Nicolas Mansfield

Video niet beschikbaar

Ster advertentie
Ster advertentie