Achtergrond
KRO-NCRV

GroenLinks verkiest Europese bedrijven voor aanleg 5G-netwerk

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. GroenLinks verkiest Europese bedrijven voor aanleg 5G-netwerk

"We willen niet dat er in onze vitale infrastructuur Chinese bedrijven zitten." Dat zegt GroenLinks-Kamerlid Kathalijne Buitenweg in Spraakmakers. Volgens haar moeten we op de lange termijn zorgen dat onze kritieke communicatie - zoals het 5G-netwerk - beveiligd is tegen spionage en sabotage.

Vandaag wordt er in de Tweede Kamer gestemd over een motie van GroenLinks die het kabinet oproept om bij de aanleg van het 5G-netwerk, het nieuwste netwerk voor mobiele telefoon en internet, toch vooral niet afhankelijk te worden van buitenlandse invloeden. Al staat het er met niet zoveel woorden, maar met buitenlandse invloed wordt vooral China bedoeld.

Europese economie

We moeten ons volgens Buitenweg veel meer richten op Europa. "We hoeven niet te kiezen tussen de Amerikaanse of Chinese invloedssfeer", zegt het Kamerlid. Het is volgens haar belangrijk dat Europa het krijgen en behouden van eigen technologiegiganten stimuleert. Als voorbeeld noemt ze het 5G-netwerk in Zwitserland dat door het Zweedse bedrijf Ericsson en Swisscom AG wordt gefaciliteerd.

Buitenweg denkt de veiligheid van het netwerk niet per definitie gegarandeerd is als de leveranciers ervan Europees zijn. Wél zijn volgens haar de consequenties voor de toekomst niet te overzien als we nu besluiten met China in zee te gaan.

Communistische partij

"Je ziet dat Chinese bedrijven rechtstreeks onder invloed zijn van de communistische partij. Je wil niet dat er gemakkelijk toegang gegeven wordt tot onze data," aldus Buitenweg. Volgens het Kamerlid gaf de AIVD eerder al aan dat belangrijke zaken zoals communicatienetwerken niet in handen moeten komen van landen die actief bezig zijn met spionage zoals China en bijvoorbeeld Rusland.

Ster advertentie
Ster advertentie