Achtergrond

Gokkers dagen Toto voor de rechter

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Gokkers dagen Toto voor de rechter

Vier gokkers dagen Toto vandaag voor de rechter. Zij wonnen vorig jaar in totaal bijna 26.000 euro met een sportweddenschap, maar het staatsbedrijf keerde het grootste deel van dat geld niet uit. Volgens deze professionele gokkers is dat typerend voor de manier waarop er wordt omgegaan met de weinige spelers die echt structureel geld winnen: die zouden op alle mogelijke manieren worden tegengewerkt. NOS-redacteur Bas de Vries heeft zich in de zaak verdiept en vertelt erover in het NOS Radio 1 Journaal.

Strijd

Het is het voorlopige hoogtepunt van de aanhoudende strijd tussen de aanbieders van sportweddenschappen en een selecte groep spelers die daarmee structureel geld weten te verdienen. Sinds de legalisering van de Nederlandse online gokmarkt twee jaar geleden wordt op verreweg de meeste accounts verlies gemaakt: 310 euro per maand per speler volgens toezichthouder de Kansspelautoriteit. De gokbedrijven verdienden daar vorig jaar 1,1 miljard euro aan.

Maar een beperkt aantal spelers slaagt er juist in om veelvuldig te winnen, bijvoorbeeld door te profiteren van de fouten die de gokbedrijven af en toe maken bij het aanbieden van weddenschappen.

Willekeur

Via de rechter hopen de gokkers alsnog hun gelijk te halen en daarmee meteen ook de schijnwerper te plaatsen op de willekeur waarmee zij naar eigen zeggen worden geconfronteerd. "Het is bij deze bedrijven gewoon niet de bedoeling dat je wint", stelt Cupido van den Berg, een van de eisers.

Ter illustratie van zijn stelling verwijst hij naar een opname die een sigarenboer vorig jaar maakte van een gesprek met twee vertegenwoordigers van Toto; een opname die de NOS heeft beluisterd. De winkeleigenaren worden daarin aangesproken op het feit dat hun vestiging Toto ruim 100.000 euro per jaar kost door winnende spelers.

"Van een klant die zoveel kost, worden wij niet blij", zegt een van de Toto-functionarissen tegen de winkeliers. "Dat zouden jullie ook niet worden. Als jullie een bepaald artikel zouden hebben in de zaak dat jullie ruim 100.000 euro kost, dan zeg je: 'Nou nee, doe maar niet'."

Gokkers dagen Toto voor de rechter: ‘Het is gewoon niet de bedoeling dat je wint’

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie