Achtergrond
KRO-NCRV

De Hoop Scheffer over nieuwe fase in de Oekraïne oorlog: 'Ook Moldavië staat op het menu'

foto: KRO-NCRVfoto: KRO-NCRV
  1. Nieuwschevron right
  2. De Hoop Scheffer over nieuwe fase in de Oekraïne oorlog: 'Ook Moldavië staat op het menu'

Twee maanden na de inval van Rusland lijken we in een nieuwe fase van de oorlog te zijn beland, met weer een nieuw sanctiepakket in de maak en interne strubbelingen in de internationale gemeenschap. Oud secretaris-generaal van de NAVO, Jaap de Hoop Scheffer, denkt dat oorlog voorlopig nog niet voorbij is.

Jaap de Hoop Scheffer over de stand van zaken in Oekraïne

"Wij voorzien Oekraïne van wapens, zodat Oekraïne niet verliest en Rusland niet kan winnen", zegt De Hoop Scheffer bij Spraakmakers. Hij legt uit dat door wapenleveranties van Europese landen de oorlog dus langer zal duren. "Het betekent een langduriger conflict. Dat is een politieke keuze die gemaakt wordt, en wat mij betreft een terechte keuze."

'Poetins ambities gaan verder dan Oekraïne'

Lange tijd zagen we in Europa enige terughoudendheid in het leveren van zware wapens, een aantal landen begint nu wel wat te sturen, Nederland bijvoorbeeld, stuurt pantservoertuigen. "Niemand wil met Rusland in oorlog komen. Maar wij moeten wel de ambitie hebben om de zelfverdediging van Oekraïne te steunen. Ook al leidt dat tot een langduriger conflict."

De oud secretaris-generaal van de NAVO denkt dat Poetins ambities "verdergaan dan Oekraïne". Hij zegt: "Ik denk dat Poetins directe ambities bestaan uit de Dombas en het zuiden. En uiteindelijk alle havens controleren zodat Oekraïne geen toegang tot de zee meer heeft. Maar Moldavië staat ook op het menu. Misschien niet nu, maar over drie of vijf jaar. Ik hoop dat ik ongelijk heb. Maar ik voorzie een langdurig conflict."

Spraakmakers Community

Niet alleen luisteren, maar ook meepraten? In de Spraakmakers Community kun je reageren op de stelling van Stand.nl, mee- en napraten over onze uitzending en je vraag stellen aan een bekende Spraakmaker. Aanmelden kan hier.

Ster advertentie
Ster advertentie