Achtergrond

Van Rijn start campagne voor 30.000 financieel misbruikte ouderen

foto: Postbus 51
  1. Nieuwschevron right
  2. Van Rijn start campagne voor 30.000 financieel misbruikte ouderen

[KRO-NCRV] Staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid start een nieuwe campagne om financieel misbruik tegen te gaan. In Nederland krijgen jaarlijks zo’n 30.000 ouderen hiermee te maken. 'Praat erover' is het devies.

Het begint vaak klein, met een paar tientjes die verdwijnen, maar volgens de staatssecretaris komt het regelmatig voor dat er grote bedragen van de bankrekening van een oudere naar die van een mantelzorger worden overgemaakt. Vaak gaat het om kinderen van de slachtoffers, die bijvoorbeeld helpen met internetbankieren.

{quoteaudiofragment audio="254068" author="Staatssecretaris Van Rijn" caption="Mensen denken: hoe heb ik zo stom kunnen zijn?" }

Van Rijn stelt dat veel slachtoffers zich schamen voor het feit dat ze worden uitgebuit. Er heerst een taboe, denkt de staatssecretaris: “Mensen denken: hoe heb ik zo stom kunnen zijn?” Omdat ze de daders vertrouwen, is het moeilijk om erover te praten.

Het taboe doorbreken is echter niet het enige doel. Ook banken en notarissen zijn in de campagne betrokken. Zo geven banken bijvoorbeeld “gerichte adviezen” aan ouderen, stelt Van Rijn. Men wil bijvoorbeeld met ouderen praten over het daglimiet, zodat een mantelzorger niet teveel geld kan pinnen of overmaken.

Ster advertentie
Ster advertentie