Achtergrond

Optimisme en hoop: zo vergroot je jouw psychologisch kapitaal

foto: Garrett Andersonfoto: Garrett Anderson
  1. Nieuwschevron right
  2. Optimisme en hoop: zo vergroot je jouw psychologisch kapitaal

Mensen zijn erg goed in zien wat er mis is. Negatieve dingen hebben meer impact dan positieve dingen. We merken nauwelijks op dat we gezond zijn, dat onze fiets rijdt of dat de winkel de spullen heeft die we willen kopen. We merken het veel sterker als we ziek zijn, een lekke band hebben, of die leuke schoenen niet meer in jouw maat verkrijgbaar zijn.

Evolutionair gezien is dat logisch. Als onze verre voorouders over de steppe liepen, was er geen groot probleem als ze een positief iets over het hoofd zagen, zoals een struik met rijpe bessen. Natuurlijk, eten is belangrijk, maar die ene struik maakt niet het verschil tussen leven en dood, tussen wel of niet je genen doorgeven. Als deze oermens een roofdier over het hoofd zag, verkleinde dat de kans op nageslacht aanzienlijk.

Dat verklaart misschien ook waarom we zo gericht zijn op het oplossen van problemen. Als je last hebt van stress, willen we dat oplossen door bijvoorbeeld een cursus timemanagement te doen. Dat kan helpen, maar misschien is timemanagement niet het probleem. Het probleem stress is vaak heel complex: een drukke baan, veeleisende baas, een onzekere arbeidsmarkt, en tegelijkertijd nog je gezin, familie, vrienden, sport…

Tekst loopt door onder de afbeelding.

Foto: Garrett Anderson.

Het probleem is vaak niet te vangen in één oplossing. Wat misschien beter werkt is om jezelf te ontwikkelen zodat je in bredere zin beter met stress en uitdagingen om kunt gaan. Je bent dan beter in staat om problemen op te lossen, het los te laten of een alternatief te bedenken. De positieve psychologie heeft vier positieve eigenschappen gevonden die daarbij helpen. Ieder mens heeft ze al een beetje én je kunt ze verder ontwikkelen. Deze vier eigenschappen – optimisme, hoop, veerkracht en zelfvertrouwen – worden psychologisch kapitaal genoemd.

De komende weken legt psycholoog Matthijs Steeneveld op brainwash.nl elk van deze vier eigenschappen uit én geeft hij je een korte oefening om die eigenschap te vergroten. Het mooie is: je hoeft niet iets nieuws te leren! Het is voldoende om meer aandacht te besteden aan wat je al goed doet. Om te beginnen kun je alvast deze korte test doen die je een indruk geeft van jouw psychologisch kapitaal.

Matthijs Steeneveld is psycholoog, trainer en schrijver. Meer weten over psychologisch kapitaal en hoe jij je optimisme, hoop, veerkracht en zelfvertrouwen kunt vergroten? Het boek Optimisme – Hoop – Veerkracht – Zelfvertrouwen legt de theorie uit en helpt je op weg om te ontwikkelen.

Meer filosofische overdenkingen bij de actualiteit? Ga naar Brainwash, het dagelijks platform voor verrassende ideeën van Human en The School of Life. Brainwash Radio is er elke laatste maandag van de maand op NPO Radio 1.

Ster advertentie
Ster advertentie