Achtergrond

Opvoeding in Brazilië: weg met de schaamte voor kroeshaar

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Opvoeding in Brazilië: weg met de schaamte voor kroeshaar

Veel afro-Braziliaanse kinderen schamen zich voor hun kroeshaar en huidskleur. Sofia probeert hier verandering in te brengen. Zij is juist trots op haar enorme bos kroeshaar. Het jonge rolmodel rapt over de schoonheid van zwarte meisjes: "Alle meisjes zijn mooi."

Correspondent Katy Sherriff bezocht Sofia in São Paulo.

Racisme

Brazilië was het land met de meeste slaven ter wereld; meer dan de helft van de Brazilianen heeft Afrikaanse voorouders. Racisme is er aan de orde van de dag. Ook op de basisschool. Een poppenvoorstelling waarbij een donkere prins verliefd werd op een witte prinses oogstte onlangs nog veel kritiek. De muren van de school waar deze werd opgevoerd werden beklad met hakenkruizen.

Kindster op de Olympische Spelen

Sofia rapt al sinds ze 6 jaar oud is. Ze heeft veel muzikaal talent, en dat wordt gezien. De jonge ster, nu 13 jaar oud, heeft al verschillende videoclips opgenomen. Hoogtepunt was een optreden gegeven in Brazilië tijdens de opening van de Olympische Spelen. Haar carrière zit behoorlijk in de lift, ze is een groot voorbeeld voor vele pubermeisjes.

Sofia laat geloven dat Braziliaanse meisjes trots moeten zijn op zichzelf. "Brazilianen zijn mooi in alle soorten en maten.'' Het heersende schoonheidsideaal in Brazilië doet echter anders vermoeden. Veel Braziliaanse vrouwen kijken op naar Europese schoonheid. Ze stijlen hun haar en laten het langer groeien.

Verplichte cultuurles

Sofia heeft dan wel een goed zelfbeeld, bij een groot deel van de kinderen is dit niet het geval. De overheid probeert dat te veranderen. Sinds 2003 zijn scholen verplicht om les te geven over huidskleur, identiteit en achtergrond. Het blijft geen gemakkelijk onderwerp voor velen.

Luister de reportage hier terug:

Opvoeding in de Wereld: Brazilië

Ster advertentie
Ster advertentie