Achtergrond

Sylvana Simons: 'Racisme is een systeem, een hardnekkige tumor'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Sylvana Simons: 'Racisme is een systeem, een hardnekkige tumor'

De nieuwe politieke beweging Denk presenteert over twee weken haar partijprogramma, maar het belangrijkste speerpunt is al bekend. "We moeten vechten tegen racisme en de diversiteit koesteren" zegt lijsttrekker Tunahan Kuzu in Stand.nl op NPO Radio 1.

Het gaat om een controversieel en ambitieus plan om racisme en discriminatie tegen te gaan. Als het aan Denk ligt komt er een racismepolitie met speciaal opgeleide agenten en een racismeregister, waar discriminerende Nederlanders op komen te staan. Ook straatnamen die refereren aan het koloniale verleden en Zwarte Piet moeten het veld ruimen.

"Nederland bestaat uit veel mensen met verschillende afkomsten en culturen. Je hoeft je afkomst niet te verloochenen, maar de gemeenschappelijk identiteit is het Nederlanderschap", vertelt Kuzu.

'We lachen alles weg'

De kersverse politici van Denk stuiten op veel weerstand. Sylvana Simons, die ook op de lijst staat, is vaak het mikpunt van discriminerende uitlatingen.

Zo beweerde Johan Derksen onlangs in Voetbal International dat Simons ‘zo trots als een aapje was’, nadat RTL besloot geen gebruik meer te maken van de traditionele Zwarte Piet. "Hij zou gebaat zijn bij wat nuance en inzicht", zegt Sylvana Simons. "We lachen tegenwoordig alles weg, maar dan worden telkens de grenzen weer verlegd. We moeten niet praten over verzachtende omstandigheden. Onrecht straf je niet langzaam af."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

'Jankneger'

De toon van het debat over racisme en discriminatie in Nederland wordt steeds harder. Simons spreekt zich uit tegen racisme in Nederland, bijvoorbeeld in de Zwarte Piet-discussie. Dit zorgde voor heftige reacties op sociale media waarin zij uitgemaakt werd voor jankneger en aap. Ook kwam er een Facebookpagina: 'Uitzwaaidag voor Sylvana Simons'.

Simons: "Racisme is een systeem, een hardnekkige tumor. Als je opkomt voor je rechten in de samenleving, dan kun je toch niet worden neergezet als slachtoffer?"

"Verandering gaat altijd gepaard met weerstand", constateert Kuzu. "We hoeven elkaar niet met fluwelen handschoenen aan te pakken, maar we moeten wel over dit soort onderwerpen discussiëren. Denk probeert daar een steentje aan bij te dragen."

De stelling in Stand.nl was vandaag: De doorgeslagen politieke correctheid vertroebelt een echt debat over racisme en discriminatie. 89 procent van de stemmers was het daarmee eens en 11 procent was het niet eens met de stelling.

Bekijk hier de uitzending:

Ster advertentie
Ster advertentie