Achtergrond

Waarom vlees gewoon onbetaalbaar zou moeten zijn

KRO-NCRV
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom vlees gewoon onbetaalbaar zou moeten zijn

Het is volgens Hans Aarsman een rare scheefgetrokken toestand. "Dat je voor een habbekrats een stuk plastic uit zo’n koelvitrine haalt in de supermarkt en op je bordje gooit, wat ook helemaal niet meer aan vlees doet denken." Aldus de slagerszoon in Spraakmakers.

Volgens Aarsman moet alles wat het kost om vlees te produceren, ook daadwerkelijk in de prijs zitten. De kans is groot dat vlees dan praktisch onbetaalbaar wordt en dat is volgens Aarsman de enige manier om mensen minder vlees te laten eten.

Week Zonder Vlees

In Spraakmakers ging het vanochtend over de start van de Nationale Week Zonder Vlees een initiatief van vegetariër Isabel Boerdam in samenwerking met tientallen voedselproducenten en supermarkten. Samen promoten ze een flexitarisch eetpatroon. Elke dag vlees eten is volgens hen niet meer van deze tijd.

Op de stelling: Verbeter de wereld: eet minder vlees werd vandaag veel gereageerd. Van de 1280 stemmers was 66% het eens met de stelling. Uit de reacties bleek dat veel mensen erg bewust wel of geen vlees eten. Zo mailde Roy Groenberg ons: "Wij moeten alles in het werk stellen om te repareren wat in het verleden is fout gegaan. De komende generaties hebben ook recht op een betere wereld. Minder van alles eten is bovendien ook goed voor de gezondheid."

'Ik ben verslaafd aan vlees'

Van Jos van Santvoort kwam de reactie: "Bij het lezen van het woord vlees alleen al loopt het water me in de mond, ik beken dat ik een vleesaddict ben. Maar het smaakt me alleen als ik de zekerheid heb dat het op een zo diervriendelijk mogelijke wijze in mijn mond terecht komt. Wij kopen thuis dus duurder vlees, eten daardoor ook minder vlees en hierdoor genieten we er ook meer van".

Luister hier de uitzending terug

Ook Spraakmaker worden? Meld je aan voor de community!

Wij zijn op zoek naar mensen die met ons willen meepraten en meedenken over onderwerpen op de radio. Daarom willen we graag van jou horen wat jij vindt dat nieuws is. Of wat nieuws zou moeten zijn.

We horen elke dag vooral meningen over het nieuws. Maar is het niet veel interessanter om mensen vanuit hun ervaring aan het woord te laten? Dat alles vanuit het principe: vertel ons wat je weet, niet alleen wat je vindt. Lijkt het jou interessant hierover mee te praten of wil je meer informatie? Mail naar spraakmakers@kro-ncrv.nl of meld je aan!

Ster advertentie
Ster advertentie