Achtergrond
EO

‘Geef dieren net als mensen ook gewoon rechten’

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. ‘Geef dieren net als mensen ook gewoon rechten’

Een hond, kip of een varken is vandaag de dag nog een ding, volgens de wet. Maar als het aan politiek filosoof Eva Meijer ligt, komt daar snel verandering in. Woensdag promoveert ze op een proefschrift hierover aan de Universiteit van Amsterdam. "Herken dieren als levende wezens."

Het uitgangspunt van haar onderzoek is dat dieren wezens zijn met hun eigen perspectief op het leven, legt Eva Meijer uit bij Dit is de Dag. “Net als mensen hebben dieren gevoel en gedachten en ze leven wat voor hen belangrijk is." Daarnaast merkt ze op dat mensen een dubbelzinnige houding hebben ten opzichte van dieren. "Aan de ene kant vertroetelen we huisdieren, maar aan de andere kant eten we wel dieren op."

'Geef dieren net als mensen ook gewoon rechten'

Rechten en plichten

Dieren-fanatici zeggen over het algemeen al dat dieren bepaalde rechten moeten krijgen. "Maar ik ga nog een stap verder", zegt Eva Meijer. "Wanneer we dieren serieus nemen met hun eigen taal en cultuur, moeten ze ook kunnen meespreken over hun beslissingen."

Bart Gremmen is hoogleraar Ethiek en Levenswetenschappen aan de Wageningen Universiteit en hij vindt het een te romantische aanpak wanneer dieren als mensen worden beschouwd. Hij stelt bovendien vraagtekens bij het woord rechten. "Als we het begrip recht gebruiken, moeten dieren dat begrip ook kunnen snappen. En ze hebben dan automatisch plichten, en ook die moeten ze snappen." Hij ziet het voorstel van Meijer niet snel waarheid worden. "Wij mensen zijn in de positie om te bepalen wat voor rechten een dier moet krijgen en verder moeten we gewoon goed voor ze zorgen. Meer niet."

Video niet beschikbaar


Geen vlees

En dat is dus wat mensen helemaal niet goed doen volgens Eva Meijer. "Daarom vind ik dat er een kleine set met basisrechten voor dieren moet komen, zodat ze niet gedood mogen worden." Bart Gremmen ziet daar geen heil in. "Dan kan 85 procent van de mensen geen vlees meer eten, en zou de landbouw moeten stoppen." Dat is voor Eva Meijer geen probleem - zij ziet het liefst dat mensen helemaal geen vlees meer eten.

Daarnaast moet de publieke ruimte anders ingericht worden. "Creëer meer groene plekken en dring auto’s terug; dat is zowel voor mens als dier noodzakelijk. Anders gaat de planeet eraan." Dat lijkt Bart Gremmen geen reëel scenario: "De gedachtegang van Eva Meijer juist de hele wereld op z’n kop".

Ster advertentie
Ster advertentie