Achtergrond
BNNVARA

AfD-voorvrouw Alice Weidel onder druk om illegale campagnedonaties

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. AfD-voorvrouw Alice Weidel onder druk om illegale campagnedonaties

Vrijdag kiest de Alternative für Deutschland (AfD) in Maagdenburg hun kandidaat voor de Europese Verkiezingen maar de partijbijeenkomst wordt overschaduwd door de ophef rond frontvrouw Alice Weidel. Het OM in Duitsland gaat onderzoek doen naar Weidel, omdat ze ervan wordt verdacht illegale campagnedonaties te hebben aangenomen. Er zit ook een Nederlands tintje aan dit verhaal, aangezien twee broers uit Nederland ook 150.000 euro hebben gedoneerd. In De Nieuws BV praat Annette Birschel over wat dit betekent voor de positie van Alice Weidel.

Video niet beschikbaar

Nederlandse broers

In de zomer van 2016 - tijdens de verkiezingscampagnes in Duitsland - maakte een een anonieme schenker meerdere keren een groot bedrag aan het kiesdistrict van Weidel in de regio Bodensee in Baden-Württemberg. In de notitieregel van de schenking stond: 'campagne an Alice Weidel'. Dit had de AfD moeten melden bij de administratie van de Bondsdag, volgens de partijenwet die geldt in Duitsland. Een van de schenkingen kwam uit Zürich en schenkingen van buiten de EU zijn in principe illegaal.

Onderzoeksjournalisten van de publieke omroepen NDR en WDR hebben dit samen met de Süddeutsche Zeitung ontdekt. Birschel: "De schenking uit Nederland komt van een 'Stichting Identiteit Europa', die is opgericht door twee broers. Dat is opvallend, want zij stortte 150.000 euro voor het kiesdistrict van Weidel. Dit gaat eigenlijk over transparantie. Ze hadden al deze donaties moeten melden."

De gematigde stem binnen AfD

Alice Weidel is samen met de 77-jarige Alexander Gauland het gezicht van de AfD. Maar wie is ze eigenlijk? Birschel: "Weidel is 39 jaar oud en cum laude afgestudeerd als econoom. Ze heeft ook in China gestudeerd en spreekt Manadrijn. Ze is in 2013 lid van de AfD geworden en een échte liberaal. Ze is is slim en mediageniek, maar staat ook bekend om harde uitspraken tegen asielzoekers. Terwijl ze eigenlijk het gematigde gezicht van de partij had moeten zijn om onder andere hoogopgeleide stemmers naar de partij te trekken."

Quote

Ik vrees dat er geen consequenties zullen volgen

Annette Birschel

In Duitsland liggen illegale partijdonaties gevoelig, want in 1999 moest de bondskanselier Helmut Kohl hierom opstappen, waarna Angela Merkel de functie overnam. Birschel: "We zijn nu 20 jaar verder en ik ben bang dat de politieke moreel zo is veranderd dat dit overwaait. Justitie gaat onderzoek doen, maar de partij moet met een reactie komen. Mijn indruk is dat de AfD haar blijft steunen en ik vrees dat er daarna weinig electorale consequenties zullen volgen."

AfD-voorvrouw Alice Weidel onder druk door illegale campagnedonaties

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie