Naar homepage
Achtergrond

Nederhop met Mulisch vergelijken is ‘volstrekt onuitstaanbaar!’

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Nederhop met Mulisch vergelijken is ‘volstrekt onuitstaanbaar!’

[KRO-NCRV] ‘Volstrekt onuitstaanbaar’ noemt schrijver A.F.Th. van der Heijden het stuk uit de Volkskrant van donderdagochtend 6 april. De Volkskrant kopte op de voorpagina ‘Nederhoppers creatiever met taal dan Mulisch’. Van der Heijden: “Dit is voor mij een ultiem staaltje nepnieuws, gebaseerd op nepwetenschap gebracht door een nepkrant.”

Bf4 volkskrant

Meer unieke woorden dan Mulisch

Het artikel in de Volkskrant gaat over de uitkomsten van een onderzoek waar drie taalkundigen teksten van o.a. de Nijmeegse rapformatie ‘Zo moeilijk’ vergeleken met ‘De ontdekking van de hemel’ van Harry Mulisch. De rappers scoorden hoger op ‘uniek woordgebruik’ dan Mulisch in zijn roman.

Van der Heijden ergert zich eraan dat De Volkskrant dit stuk op de voorpagina zet ten nadele van de Nederlandse literatuur: “Ik heb nog nooit op zo’n fantastische manier rotte, wormstekige appels vergeleken zien worden met onrijpe peren als in dit stuk!”

Quote

“Ik heb nog nooit op zo’n fantastische manier rotte, wormstekige appels zien vergeleken worden met onrijpe peren

Rappers, ik buig het hoofd

De onderzoekers nuanceren in de Volkskrant dat een grote woordenschat alleen niet zaligmakend is of hét bewijs van een literaire prestatie, maar dat het verwantschap van Nederlandstalige rap met poëzie groot is. Van der Heijden ziet dat anders en eindigt zijn betoog sarcastisch met een zin uit een songtekst van ‘Zo Moeilijk’. “Lekker ketsen met échte kernkoppen. Nou, rappers ik buig het hoofd voor deze nieuwe lichting literatoren, de rappers.”

Van der Heijden was te gast in het kader van de opening van een speciale wandeling langs literaire plekken uit zijn jeugd in Geldrop. Luister hier het volledige gesprek terug dat Ghislaine Plag met hem had:

Ster advertentie
Ster advertentie