Achtergrond

'De georganiseerde misdaad is de politie steeds enkele stappen voor'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'De georganiseerde misdaad is de politie steeds enkele stappen voor'

Drie weken zat hij ondergedoken in Engeland: locoburgemeester Bouke Arends (PvdA) van de gemeente Emmen. Volgens justitie was dat nodig omdat zijn leven in gevaar was na de sluiting van het clubhuis van motorclub No Surrender. In Stand.nl vertelde hij over het hachelijke avontuur.

Het was kort na een voetbalwedstrijd in zijn Emmen, toen justitie hem wilde spreken. Er bestond een dreiging én die was tegen hem gericht. Direct na de wedstrijd mocht hij mee en na twee dagen in een hotel werd de locoburgemeester overgebracht naar Engeland, waar hij uiteindelijk enkele weken verbleef.

Inmiddels is hij terug, maar hij kijkt nog steeds om zich heen. “Je hoort op het gemeentehuis te zitten, in je eigen gemeente. Niet daar”, vertelt hij. Dat hij bedreigd werd, verbaast hem. Alles wat Arends deed, was het sluiten van een clubhuis, nadat de politie had ontdekt dat in het clubhuis drugshandel en geweld voorkomt. “Een besluit dat elke zichzelf respecterende bestuurder had moeten nemen.”

Bekijk hier het gesprek met Bouke Arends:

Geheimhouding

Op de vraag hoe de dreiging er exact uitzag, wil hij niets zeggen. “Op basis van de informatie die met mij gedeeld is, onder geheimhouding, kan ik mij wel de tactiek van het Openbaar Ministerie en politie voorstellen”, zegt hij nu. “Inmiddels kan ik alles weer doen wat ik eerst ook deed.” Voor de bedreiging werd niemand aangehouden. Navraag bij het Openbaar Ministerie leert zelfs dat de zaak helemaal gesloten is.

Waarschuwing

Met zijn verhaal wil Arends de landelijke politiek wakker schudden. “De onderwereld gaat zich vermengen met de bovenwereld en daarmee ontstaat een ondermijning van onze samenleving”, stelt hij. “De georganiseerde misdaad is de politie steeds enkele stappen voor. Alles wat kan helpen, juich ik van harte toe. Niet alleen tegenover bestuurders, maar ook richting mensen van de brandweer, ambulance en politie.”

Ster advertentie
Ster advertentie