Achtergrond
KRO-NCRV

Zit jij nog op WhatsApp? Dit zijn de alternatieven

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Zit jij nog op WhatsApp? Dit zijn de alternatieven

Wie liever geen kruimelspoor aan persoonlijke gegevens achterlaat, kan grote techbedrijven als Facebook en Google beter weren. Toch maakt een groot deel van de mensen dagelijks gebruik van hun diensten als de Google-zoekmachine, mailboxen, Google Maps en natuurlijk WhatsApp. Hoe moeilijk is het om over te stappen en wat zijn de alternatieven?

Elmer Sickel twijfelde al langere tijd of hij WhatsApp nog wel wilde gebruiken, vertelt hij bij Spraakmakers. "Zeker na de overname door Facebook. Maar toen bekend werd dat ze reclame wilde integreren in de app, was ik er helemaal klaar mee."

Hij stuurde een berichtje naar al zijn contacten om zijn keuze te motiveren. "Daarbij heb ik een artikeltje geschreven om dingen verder uit te leggen." 90 tot 95 procent ging mee naar Signal, een privacyvriendelijk alternatief voor WhatsApp.

Tip 1: Overweeg de alternatieven

Signal is een goede alternatieve berichtendienst die privacy van gebruikers waarborgen. Telegram belooft veiliger te zijn dan WhatsApp, maar is niet zo veilig als het zichzelf voorddoet. "En voor wie echt heel veel te verbergen heeft is er ook nog Threema", vertelt tech-expert Mary-Jo de Leeuw.

WhatsApp kwam afgelopen maand onder vuur vanwege nieuwe gebruikersvoorwaarden die vanaf vandaag zouden ingaan. Eerder werd de berichtendienst met wereldwijd ruim 2 miljard gebruikers overgenomen door Facebook. Gevreesd wordt dat gegevens onder die techgigant gedeeld zullen worden met commerciële partijen.

De verontwaardiging daarover is terecht, zegt tech-expert Mary-Jo de Leeuw. "Facebook heeft een reputatie met dingen niet waarmaken." Die reuring draagt eraan bij dat mensen zoeken naar alternatieven, zegt De Leeuw.

Data in WhatsApp

De Leeuw vroeg een rapport op bij WhatsApp om te bekijken wat voor gegevens van haar bewaard worden. "Je ziet dan jouw eigen persoonlijke data. In mijn geval waren het dertien pagina's met contacten, groepsapps waarin je actief bent, nummers die geblokt staan, van wanneer je foto is en ga zo maar door."

Tip 2: Vraag ook jouw rapport op

Ga naar de instellingen in WhatsApp
Klik op 'Account'
Klik op 'Vraag accountinformatie aan'
Klik op 'Vraag rapport aan', je ziet dan de datum waarop je het rapport kunt downloaden

Het aantal gebruikers van Signal en Telegram neemt snelt toe, maar het aantal gebruikers van WhatsApp niet af. "Veel mensen gebruiken het naast elkaar. Mensen zijn toch bang om iets te missen."

Zo ook De Leeuw zelf die naast Signal ook nog steeds op WhatsApp gebruikt. "Zie mensen maar eens mee te krijgen. Ik zit in stuk of zes groepsapps waar ik echt niet zonder kan, van sport en school bijvoorbeeld." Tegelijkertijd is grote techbedrijven massaal de rug toekeren het enige wat je als consument kunt doen, zegt De Leeuw.

Gebruiksgemak

Sickel lukte het wel. Met de mensen die niet overgingen op Signal heeft hij nu via sms contact. Het verwijderen van populaire apps vergt volgens hem vooral discipline. "Dat klein beetje gebruiksgemak dat je dan verliest, is het me helemaal waard. De apps zijn verder net zo snel gedownload en te gebruiken."

"De grootste stap was om al mijn contacten te benaderen en ze iets te vragen; dit is belangrijk en wil je dit voor mij installeren?", vertelt Sickel. "Juist doordat ik ging uitdragen dat het belangrijk voor me is en ik erachter sta, snappen mensen het."

Tip 3: Nog meer alternatieven

In plaats van Gmail gebruikt Elmer Sickel de Duitse mailingdienst Posteo. "Daar betaal je dan één euro per maand voor. Ik vind het niet meer dan logisch dat je betaalt voor het gebruik van diensten." De Leeuw tipt ProtonMail nog als privacyvriendelijke mailbox.

Als zoekmachine raadt De Leeuw DuckDuckGo aan. "Je zult zien dat zoekresulaten per zoekmachine van elkaar verschillen. Google laat resultaten zien op basis van gegevens die ze hebben en wat sociaal wenselijk is. Bij DuckDuckGo weet dat je data niet opgeslagen wordt, en je ziet eens wat anders dan de waarheid die Google presenteert."

Mary-Jo de Leeuw en Elmer Stickel over de prominente rol die grote internetbedrijven spelen in ons leven

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie