Achtergrond
KRO-NCRV

Hoe je kunt communiceren met doofblinden

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe je kunt communiceren met doofblinden

Hoe communiceer je met mensen als praten en gebaren uitbeelden weinig zin heeft? De enige hoogleraar doofblindheid ter wereld, Marleen Janssen, vertelt hierover in het NPO Radio 1-programma De Taalstaat.

"Communiceren moet op een tastbare manier gebeuren", zegt Marleen Janssen, de enige hoogleraar doofblindheid ter wereld. Als de omgeving daar geen oog voor heeft, kunnen doofblinde kinderen in een isolement raken, legt Janssen uit. Volgens de hoogleraar komt het voor dat doofblinden als verstandelijk beperkten worden weggezet.

"Dan worden ze verkeerd doorverwezen en komen ze bijvoorbeeld in een instelling voor verstandelijk beperkten terecht. We zijn er vaak te laat bij in Nederland", zegt de hoogleraar, waardoor kinderen pas na een flinke tijd op een geschikte school belanden.

Handen

Maar hoe communiceer je dan met doofblinden? Nou, door vierhandengebarentaal te gebruiken bijvoorbeeld. "Als je iets wilt zeggen houd je je handen onder de handen van de ander", legt Janssen uit. "De ander luistert door zijn handen op jouw handen te leggen." Door handgebaren te maken is het mogelijk om te communiceren. Als ouders deze gebarentaal leren, kan dat volgens Janssen "best pittig" zijn. "Er moet behoorlijk wat tijd in gestopt worden."

Marleen Janssen, Hoogleraar doofblindheid, over hoe doofblinden communicren

Ster advertentie
Ster advertentie