Achtergrond
KRO-NCRV

‘Dit jaar maar helft beloofde aantal nieuwe huurwoningen’

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. ‘Dit jaar maar helft beloofde aantal nieuwe huurwoningen’

Door een tekort aan vakmensen, bouwmaterialen en bouwgrond wordt de beoogde productie van 75.000 woningen dit jaar niet gehaald. Van de beloofde 35.000 nieuwe huurhuizen, worden er dit jaar maar 17.000 gebouwd. "Noem het code rood of alarmfase één, er is nood aan de man", zegt Fries Heinis, directeur van Bouwend Nederland in het radioprogramma 1 op 1.

Eerder werd al bekend dat ook het beoogde aantal nieuwe koopwoningen niet wordt gehaald. Dat is naar beneden bijgesteld naar 34.000.

Video niet beschikbaar

Maandag praat Bouwend Nederland weer met minister Ollongren over het nijpende probleem op de woningmarkt. “Om de doelstellingen van de minister te halen, hebben we 50.000 bouwvakkers nodig. Ook is er een tekort aan bouwgrond”, zegt directeur Fries Heinis. Daarom wil hij dat de minister zich harder gaat inzetten door in gesprek te gaan met gemeenten, omdat die nog te vaak dwars liggen: “De gemeenten zijn aan zet.”

Bouwvakkers blijven weg

De bouwsector kampt met een tekort aan vakmensen. Niet alleen zijn er te weinig bouwvakkers van school, ook haken ze binnen een paar maanden alweer af. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft woensdag berekend dat slechts 15 procent van de bouwvakkers is teruggekeerd na de crisis.

“We zijn niet de enige sector die om handjes schreeuwen”, zegt Heinis, “veel mensen hebben nu gewoon een andere baan en werken bijvoorbeeld in de zorg. We moeten onze stinkende best doen om deze mensen weer terug te halen. We zijn zelfs op de Libelle Zomerweek geweest om mensen te zoeken”, vertelt Heinis.

Ster advertentie
Ster advertentie