Achtergrond
MAX

'De werkelijke kwestie is streven naar fatsoenlijke werkomstandigheden'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'De werkelijke kwestie is streven naar fatsoenlijke werkomstandigheden'

Tijdens de verkiezingen ging het aan één stuk door over arbeidsmigratie. Meerdere standpunten stonden centraal, variërend van een totale stop tot aan het reguleren van aantallen arbeidskrachten. Volgens Europarlementariër Agnes Jongerius ligt de kern echter niet bij het stoppen van arbeidsmigratie, maar in het aanpakken van uitbuiting en het creëren van fatsoenlijke arbeidsomstandigheden.

"We nemen ze voor lief", vertelt Jongerius over deze arbeidsmigranten die veelal in de agrarische sector, in de vleessector of in de bouw werken. "Waarom zijn we het normaal gaan vinden dat als je voor tien uur bestelt, dat je de volgende ochtend je Sinterklaascadeautje in huis hebt?"

Regulering en handhaving is volgens haar broodnodig in de uitzendsector. "Je wilt überhaupt geen banen waar mensen zo dicht op elkaar werken, gehuisvest worden en onderbetaald worden." Europese en nationale beleidsmaatregelen zijn volgens haar cruciale instrumenten om deze doelen te bereiken.

Niet verwaarloosd

De banen die nu door arbeidsmigranten gedaan worden, hadden volgens haar niet zo verwaarloosd moeten worden. "Vroeger was het beroep van vrachtwagenchauffeur een beroep waar je trots op was. Je maakte lange uren, maar kon er wel je gezin mee onderhouden." De moordende onderlinge concurrentie zou daarin niet leidend moeten zijn voor de arbeidsvoorwaarden. "We kunnen ook afspreken dat we dat niet normaal vinden."

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie