Achtergrond

'Nigeriaanse vluchtelingenkinderen verdwijnen in de prostitutie'

foto: pixabayfoto: pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Nigeriaanse vluchtelingenkinderen verdwijnen in de prostitutie'

Ruim een derde van de vluchtelingen die naar Europa vluchten zijn kinderen. Veel van hen vluchten volgens de statistieken zonder begeleiding. In Duitsland en Zweden kwamen in 2015 ongeveer 50.000 gevluchte kinderen zonder begeleiding aan, in Nederland ongeveer 4000.

In mei waarschuwde UNICEF voor de grote risico’s die deze kinderen lopen om slachtoffer te worden van misbruik, uitbuiting en mensenhandel. En niet voor niets, want Interpol schat in dat 1 op de 9 kinderen vermist of verdwenen is. Europol noemde vorig jaar het aantal van 10.000 verdwenen kinderen en afgelopen maand maakte de Duitse minister van Binnenlandse Zaken bekend dat er 6000 kinderen verdwenen zijn.

Kinderen lopen groot risico

Europol en Unicef waarschuwden beiden voor het risico dat kinderen misbruikt worden door criminele organisaties. Een verschijnsel dat Rik Goverde van Save the Children ook ziet. “Nigeriaanse meisjes verdwijnen op deze manier in de prostitutie. Egyptische kinderen werken in Rome of Napels voor een laag loon op tankstations. Om hun overtochten terug te betalen, werken ze uiteindelijk in een soort van slavernij”.

Om kinderen beter te beschermen wil UNICEF dat beslissingen over een kind sneller worden genomen. De wachttijd tussen het moment van registratie en het moment dat kinderen naar een land kunnen dat heeft toegezegd ze te aanvaarden, is nu elf maanden. UNICEF roept op deze wachttijd te verkorten tot maximaal 90 dagen. Daarnaast is het essentieel dat er onmiddellijk een voogd wordt aangesteld en gezinshereniging sneller plaatsvindt. Dit is van groot belang om kinderen te beschermen en vermissingen te voorkomen.

Makkelijk verdwijnen

Een deel van de oplossing is volgen Goverde om het Italië niet alleen te laten opknappen. “We laten Italië als Europa in de steek en we moeten echt beter gaan helpen. Er is geen Europees systeem dat de kinderen goed volgt. Ze kunnen gemakkelijk onder de radar vandaan schieten, omdat er geen uitwisseling van gegevens is.”

Ster advertentie
Ster advertentie