Achtergrond

Vier Koningsdag met Simone Weimans en Jort Kelder op NPO Radio 1

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Vier Koningsdag met Simone Weimans en Jort Kelder op NPO Radio 1

[NOS - RAD1] Simone Weimans en Jort Kelder presenteren op Koningsdag een speciale uitzending op NPO Radio 1 over het bezoek van de koninklijke familie aan Amersfoort.

Onder de titel Koningsdag op 1 komt NPO Radio 1 de hele dag vanuit Amersfoort op de bovenverdieping van Stadscafe De Observant.

In de stad zijn radioverslaggevers die verslag doen van de twee uur durende stadswandeling van de koninklijke familie en de overige festiviteiten. Aan tafel, in De Observant, schuiven uiteenlopende gasten aan die alles weten over het koninklijk huis en over de stad Amersfoort.

Bekende Amersfoorters komen langs, onder wie Ilja Gort en Patrick Nederkoorn.

Lammert de Bruin levert updates over wat er op social-media verschijnt over koningsdag.

Simone Lamain zit aan tafel als koningshuis-expert en Guido de Wijs als kenner van de stad Amersfoort.

De uitzending is van 10.00 tot 14.00 uur.

Amersfoort begint al feestelijk oranje te kleuren:

WNL

In de middag - van 14.00 tot 18.00 uur - gaat Omroep WNL verder met Koningsdag op 1 vanuit Amersfoort met Toine van Peperstraten en Margreet Spijker. Arendo Joustra, Herman Pleij en Justine Marcella zijn daarin te gast. En met Henk Bleker en Ruud Koornstra gaat het gesprek over de betekenis van de Oranjes voor Nederland als handelsland.

Van Oldebarnevelt

Deze week verkende verslaggever Joris Kreugel in EenVandaag alvast de route die de Koninklijke familie gaat lopen. Hij merkte dat sommige Amersfoorters gemengde gevoelens hebben, omdat Amersfoort de geboortestad is van Johan van Oldebarnevelt. "We herdenken binnenkort dat Van Oldebarnevelt 400 jaar geleden is onthoofd op last van de toenmalige koning. Ik ben dus wat ambivalent bij het bezoek van koning Willem Alexander", vertelt een bewoner op NPO Radio 1.

De bezoekers van het inloophuis voor mensen die moeilijk aansluiting kunnen vinden in de samenleving, zijn enthousiaster. Zij maakten een groot spandoek met de drie prinsessen.

Beluister hier de bijdrages van Joris Kreugel in EenVandaag:

Joris Kreugel brengt ons in de stemming voor Koningsdag

Verkenning van de route van Koningsdag

Ster advertentie
Ster advertentie