Achtergrond
WNL

Losse eindjes in hoofdlijnenakkoord betekenen gouden tijden voor lobbyisten

foto: anpfoto: anp
  1. Nieuwschevron right
  2. Losse eindjes in hoofdlijnenakkoord betekenen gouden tijden voor lobbyisten

Het hoofdlijnenakkoord dat vorige week door de BBB, NSC, PVV en VVD is gepresenteerd heeft nog veel open eindjes. Zelfs zoveel, dat het bedrijfsleven belangrijke beslissingen gaat uitstellen, denken de gasten in WNL Haagse Lobby op NPO Radio 1.

De rommelige formatie en de vele open eindjes zijn een goudmijn voor lobbyisten (27 mei 2024) - WNL Haagse Lobby

"Het hoofdlijnenakkoord moet je denk ik zien als een soort getuigenispolitiek. Hiermee kunnen de partijen aan hun achterban en kiezers laten zien waar ze voor staan", zegt tafelgast Nora van Elferen, de jongste partner bij EPPA, het oudste lobbykantoor van Den Haag. "Over de uitvoerbaarheid denken ze later wel na, is het idee dan."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Schiphol

Maar die losse eindjes zijn alles behalve gunstig voor het bedrijfsleven. "Die gaan keuzes uitstellen, dat zien we nu al in onze klantenkring", zegt Van Elferen. En het uitstellen van keuzes is niet goed voor de innovatie en op den duur ook een slecht voorteken voor de stand van de economie.

Een goed voorbeeld vinden de tafelgasten hoofdpijndossier Schiphol. "Wat je eigenlijk leest in het hoofdlijnenakkoord is dat de nieuwe minister op dat dossier het probleem moet gaan oplossen. Enerzijds is dat goed, want je laat echt zo het volk meebeslissen, maar anderzijds gooi je het wel bij hem over de balk", zegt Bert Bakker, managing partner en eigenaar van Meines Holla & Partners.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Lobbyisten

Hoewel de grote onzekerheid onaangename tijden betekent voor ondernemers en ook burgers, betekent het 'gouden tijden' voor lobbyisten - dat geven alle drie de tafelgasten toe. Want er is immers nog genoeg ruimte om belangen naar voren te schuiven.

Luister WNL Haagse Lobby in je favoriete podcast-app

Wil je WNL Haagse Lobby in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie