Achtergrond

Het resultaat van mooi weer en weinig mogelijkheden: we fietsen meer

foto: De Spaakfoto: De Spaak
  1. Nieuwschevron right
  2. Het resultaat van mooi weer en weinig mogelijkheden: we fietsen meer

[NTR] Uit de eerste polls van het blad FietsActief blijkt dat 70 procent van de fietsers méér fietst in deze periode. Fietstester Menno Grootjans vertelt in podcast De Spaak over de resultaten van het onderzoek.

{podcast audio="126487" caption="#20 - Kijk om je heen! Het is schoner, stiller en 70 procent van de mensen fietst meer" }

Begin van het fietsseizoen

De wereld ziet er anders uit, ook op de fiets. Soms heb je de hele weg voor jezelf. Zelfs in de stad is het stiller. Zelfs de drukke plekken in de stad klinken nu als een Drents dorp op zondag ochtend.

Ook de lucht is schoner. Menno Grootjans: "Het is april, het is mooi weer en mensen fietsen sowieso al. Het is tegen Pasen aan, dus dan begint het seizoen.

Quote

Mensen ontdekken de plek waar ze wonen per fiets

Menno Grootjans

Uit de poll blijkt dat het fietsgedrag niet enorm veranderd is, alleen mensen fietsen vaker en ze fietsen langer. Ook werd duidelijk dat iedereen in de buurt van huis blijft. Ze ontdekken de plek waar ze wonen per fiets."

Niet alleen fietsen we meer, we kopen ook meer fietsen. We struinen Marktplaats af, op zoek naar goedkope tweedehandsjes. Grootjans: "Er wordt veel gezocht naar tweedehands fietsen. Daar zit een redelijke markt in, dat merken fietshandelaren ook. Er is heel veel vraag, maar dure fietsen blijven staan." Je merkt dat mensen bedachtzamer zijn met hun spaargeld.

Toekomst: de huis-tuin-en-keuken fiets

Opvallend: Grootjans denkt dat als de anti-coronamaatregelen straks voorbij zijn, de enorme groei van al die elektrische fietsen óók wel eens voorbij zou kunnen zijn.

Volgens hem hebben we tegen die tijd meer dan genoeg van de gecomputeriseerde samenleving. Hij voorspelt een grote toekomst voor de gewone huis-tuin-en-keuken fiets.

De Spaak

De Spaak is een wekelijkse podcast over het gewone fietsen. Fietsjournalist Jeroen Dirks probeert de niet alledaagse verhalen te vertellen achter onze meest vanzelfsprekende bezigheid. De Spaak is een productie van NTR en NPO Radio 1. Luister De Spaak hier of via je favoriete podcast app.

Ster advertentie
Ster advertentie