Achtergrond

'Jongeren kunnen de druk van het leven niet aan'

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Jongeren kunnen de druk van het leven niet aan'

[KRO-NCRV] “Jongeren zijn niet meer opgewassen tegen de druk die het leven met zich meebrengt”, zegt Joep Dohmen, emeritus hoogleraar aan de Universiteit voor Humanistiek en lector Bildung aan het Centrum voor Humanistische Vorming en de Hogeschool voor Toegepaste Filosofie. Volgens Dohmen heeft het allemaal te maken met keuzestress.

Bekijk hier het gesprek met Joep Dohmen:"Wat ik zie is een algemeen gebrek aan zelfvertrouwen", zegt Dohmen bij De Ochtend op NPO Radio 1. "Het lijkt wel alsof jongeren een grote mond hebben, maar daaronder zit heel weinig mogelijkheid tot zelfsturing. Eigenlijk juist een heel gebrekkige zelfsturing, op allerlei domeinen niet goed weten wat je wilt. Niet goed kunnen kiezen in welke richting je je verder wilt ontwikkelen en eigenlijk alle kanten op vliegen."

De 23-jarige Eline kreeg drie jaar geleden een burn-out. Luister hier de reportage:

{quoteaudiofragment audio="250160" author="" caption="Het leek alsof mijn hele leven een waas was" }


Dohmen vindt dat je al vroeg moet beginnen met het 'vormgeven' van jonge mensen. "In Duitsland is dat veel meer aan de orde", vertelt hij, "daar wordt vanaf het basisonderwijs tot aan de universiteit meer gedaan aan ‘bildung’, begeleide vorming. Ik vind dat we in de opvoeding en vroeg op school bezig moeten zijn met wat er in het hoofd van kinderen leeft."

Focus en motivatie

Ouders zijn nu vaak afwezig of realiseren zich niet wat er in de hoofden van de kinderen afspeelt, zegt Dohmen. "Op school is men te veel bezig met rendement, met het halen van de cito-toetsen bijvoorbeeld." Jonge mensen hebben volgens Dohmen zóveel verlangens, dat ze zich niet meer kunnen richten op wat ze nu en later met hun leven willen. "Juist daar moet het gesprek over gaan."

"We moeten leren hoe ze die positieve vrijheid vorm kunnen geven", zegt Dohmen. "Daar moeten heel veel tools voor worden aangereikt en dat is een langzaam proces. Maar jongeren moeten zélf op gang komen, daar gaat het uiteindelijk om."

Lees ook: Een beetje werkstress is prima, maar pas op voor een burn-out

Ster advertentie
Ster advertentie