Achtergrond
VPRO

The Patriot: film over het politieke theater in Rusland

foto: Nooit Meer Slapenfoto: Nooit Meer Slapen
  1. Nieuwschevron right
  2. The Patriot: film over het politieke theater in Rusland

Chauvinisten en genderbenders, dogs en underdogs, oorlogshelden en wetenschappelijke misdadigers: wat drijft deze mensen? Tijdens het International Documentary Filmfestival Amsterdam (IDFA) zijn documentaires te zien over extravagante figuren, bijzondere subculturen en ethische kwesties. Nooit Meer Slapen is erbij en doet verslag van spraakmakende films.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

In het eerste report spreekt verslaggever Tom Hofland met journalist en Rusland-expert Simone Peek over The Patriot, een film over het politieke theater in Rusland. Simone heeft zelf twee jaar in Rusland gewoond en gewerkt, en dat was niet altijd makkelijk. "Ik liep ’s avonds over straat toen een jongen een gesprek begon. Ik wilde doorlopen maar hij greep me bij mijn nek. Toen heb ik mijn sigaret in zijn oog gezet."

In The Patriot volg je het leven van de 21-jarige Vasily Vlasov, de jongste politicus in de Russische Doema ooit. In een liberaal-democratische partij uit hij zich op een rechts conservatieve manier. Peek: "In een scene staat hij op de markt fruit te controleren. Een verkoper zegt dat er geen foto’s gemaakt mogen worden. Vlasov reageert daarop: 'Ik ben een Doema-lid. Er was hier eens een man die het me moeilijk maakte en die is er nu niet meer.' Hij wil macht."

De rol van de vrouw

De documentaire gaat ook over de rol van de vrouw. Simone Peek merkt dat deze in Rusland echt verschilt van die in Nederland. ‘’Er werd vaak gevraagd waarom ik geen kinderen heb. Een pijnlijk moment in The Patriot is wanneer de partijleider zegt dat je een vrouw moet verkrachten.’’

The Patriot duurt 30 minuten. Volgens Simone te kort. ‘’Ik had graag meer willen weten over Vasily Vlasov. Je krijgt een interessant beeld van een bijzonder figuur binnen de Russische politiek.’’

In het volgende IDFA Report spreken we met de tweeling LA Raeven over Three Identical Strangers, een documentaire over een drieling die vlak na de geboorte van elkaar gescheiden werd.

Voor meer informatie zie onze website: www.vpro.nl/nmsidfa

Ster advertentie
Ster advertentie