Achtergrond

Minister Schippers verwerpt kritiek op voltooid leven plan

foto: ANP BART MAATfoto: ANP BART MAAT
  1. Nieuwschevron right
  2. Minister Schippers verwerpt kritiek op voltooid leven plan

[EO] Minister Schippers verwerpt de kritiek op het voorstel om mensen die hun leven voltooid achten te helpen bij zelfdoding.

"Als we enerzijds het leven oneindig aan het rekken zijn, dan is het ook niet raar dat er op een gegeven moment een groep mensen is die zegt: voor mij is het leven klaar, af en voltooid", zei Schippers dinsdag in Dit is de Dag op NPO Radio 1.

Minister Schippers legt uit waarom zij ondanks het advies van de commissie Schnabel toch een regeling wil

Er is veel kritiek op het voorstel van Schippers, waarover de Tweede Kamer woensdag debatteert. De positie van ouderen zou slecht zijn. “Natuurlijk hebben we als samenleving de verplichting om een warme, welkome samenleving te zijn voor de ouderen. En je krijgt ook niet zomaar de pil om je leven te beëindigen. We stellen eerst vast of de oudere niet ziek is, en dat de woonomgeving niet de oorzaak is van de wens. Pas als dat uit te sluiten is, komt iemand in aanmerking voor deze stap.”

Waardig einde

Als ouderen echt klaar zijn met leven, vindt Schippers dat zij een waardig einde aan hun leven moeten kunnen maken. “In principe kunnen zij ook zelf bepalen om voor de trein te gaan staan. Maar dat moet niet de manier zijn waarop je je leven beëindigt, als je wel een voltooid leven hebt geleid.”

Enkele maanden geleden kwam de commissie-Schnabel met de conclusie dat er helemaal geen extra wet nodig is, omdat de huidige euthanasiewet goed genoeg zou zijn. “De commissie zegt eigenlijk, de groep die geen beroep kan doen op deze wet is zo klein, dat zij zich afvragen of je hier iets voor moet regelen. Maar wij hebben gezegd: het gaat niet om de omvang van de groep, maar over de ernst van het lijden", aldus Schippers.

Motie SGP

Fractievoorzitter van de SGP in de Tweede Kamer, Kees van der Staaij dreigt met een motie van afkeuring als Schippers de plannen niet staakt. Schippers: “Ik had wel verwacht dat de SGP niet tot de voorstanders zou behoren. Maar ik ben wel van mening: je kunt inhoudelijk verschillen, maar qua procedure vind ik het toch wel uiterst zorgvuldig. We doen het echt niet zomaar.”

Beluister hier het gesprek met minister Schippers:

Ster advertentie
Ster advertentie