Achtergrond

Britse Lagerhuis stemt brexit-deal weg, historische nederlaag voor May

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Britse Lagerhuis stemt brexit-deal weg, historische nederlaag voor May

[NOS] Het Britse Lagerhuis heeft de brexit-deal met 432 stemmen tegen en 202 stemmen vóór in grote meerderheid weggestemd. De uitslag betekent een verpletterende nederlaag voor premier May. Het Lagerhuis telt 650 zetels, dus 16 parlementariërs hebben zich van stemming onthouden. 118 Conservatieve partijgenoten van May hebben met de tegenstanders meegestemd.

Kort voor de stemming deed May nog een laatste en dringende oproep aan de parlementariërs om haar deal te steunen, "in het landsbelang" en om "tegemoet te komen aan de wens van de bevolking".

De stemming vond plaats buiten het oog van de camera, in de zijvertrekken van de plenaire vergaderzaal. De "tellers" van de voor- en tegenstemmen posteerden zich na afloop voor de voorzitter van het Lagerhuis, waarna een van hen de uitslag bekendmaakte.

Nog nooit in de Britse geschiedenis heeft een regering zo'n grote nederlaag geleden.

Vertrouwensstemming

Premier May nam direct na de uitslag het woord en kondigde aan dat de regering morgen ruimte inlast voor een debat over een vertrouwensstemming als de oppositie een motie van wantrouwen indient tegen de regering. Oppositieleider Corbyn liet direct weten zo'n motie van wantrouwen in te dienen. Morgen vindt er een debat over plaats, waarna er morgenavond over wordt gestemd.

De nee-stemmers

De brexitdeal is afgewezen door zowel politici die liever in de EU willen blijven als door voorstanders van de brexit die de deal van May veel te slap vinden. Voor Labour is het ontbreken van zekerheden over handel en industrie (en dus banen) onverteerbaar, voor veel anderen is de backstop onacceptabel. Die noodregeling om de grens tussen Noord-Ierland en Ierland open te houden, dreigt het land voor een onbestemde periode in de greep van de EU-regels te houden.

Op 29 maart verlaat het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie, zo is eerder vastgelegd. Dat betekent dat de Britse regering nog 73 dagen heeft om met het parlement en de EU te onderhandelen over een uittreding die op voldoende steun kan rekenen.

May zei ook dat de regering komende maandag een alternatief presenteert voor de deal die vanavond is weggestemd. Aanvankelijk zou de regering 21 dagen gegund zijn om met een nieuw plan te komen, maar dat bracht het Lagerhuis vorige week terug tot drie werkdagen, om ongewenst tijdrekken door de regering onmogelijk te maken.

Ster advertentie
Ster advertentie