Achtergrond
KRO-NCRV

Kamer vraagt om nieuwe evaluatie Uruzgan missie

foto: wikicommonsfoto: wikicommons
  1. Nieuwschevron right
  2. Kamer vraagt om nieuwe evaluatie Uruzgan missie

De vaste Kamercommissie voor Defensie verzoekt minister Hennis om een aanvullende evaluatie te doen naar de missie in de Afghaanse provincie Uruzgan. Het verzoek komt 7 jaar na het einde van de missie, die 25 militairen het leven kostte. De Kamer vraagt de minister voor 5 september te reageren.

CDA-Kamerlid Raymond Knops is mede-initiatiefnemer en sterk voorstander van een nieuw onderzoek. Het Kamerlid zegt in Reporter Radio: “We hebben in Afghanistan zware inspanningen geleverd, er zijn zelfs mensen zwaar gewond geraakt en gesneuveld. Dan wil je weten wat de effecten nu zijn.”. Bovendien is een nieuwe evaluatie volgens Knops van belang voor volgende missies, zodat de overheid beter weet hoe ‘onomkeerbare resultaten’ bereikt kunnen worden.

Het ministerie wil in Reporter Radio nog niet reageren, maar komt later met een officieel antwoord op het verzoek van de Kamer. CDA’er Knops meldt in Reporter Radio dat minister Hennis een nieuw onderzoek niet ziet zitten, onder meer vanwege de onveilige situatie in Uruzgan. Knops vindt het vreemd: “Ik ga ervan uit dat het ministerie wil leren. Ik vind het maatschappelijk en politiek relevant om te weten wat de succesvolle en wat de minder succesvolle initiatieven waren.”.

Nederland was van 2006 tot 2010 actief in de Afghaanse provincie. Het is de grootste militaire inspanning sinds de Tweede Wereldoorlog, kostte 25 militairen het leven en leverde €2 miljard aan directe kosten op. Kort na het einde van de missie is er een evaluatie uitgevoerd, maar de lange termijneffecten kwamen daarin onvoldoende aan bod.

Reporter Radio (KRO-NCRV), zondag 27 augustus, 19.00 uur.

Ster advertentie
Ster advertentie