Achtergrond
EONOS

'Industrie chanteert klimaatdiscussie'

foto: Robin van Lonkhuijsen, ANPfoto: Robin van Lonkhuijsen, ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Industrie chanteert klimaatdiscussie'

"De industrie moet stoppen met chantage door te dreigen dat bedrijven bij een Co2-heffing naar het buitenland vertrekken." Dat zei directeur Joris Thijssen van Greenpeace in debat met Hans Grünfeld van de VEMW, de koepel van zakelijke energieverbruikers (industrie, ict, ziekenhuizen en gebouwenbeheerders).

Het kabinet kondigde woensdag een CO2-heffing aan, nadat het CPB en het Planbureau voor de Leefomgeving concludeerden dat de huidige kabinetsmaatregelen onvoldoende reductie opleveren. Thijssen: "Het conceptakkoord is niet eerlijk en ambitieus genoeg". De Greenpeace-directeur vindt het hoopgevend dat het kabinet wil ingrijpen met een heffing, met het principe 'de vervuiler betaalt', en niet langer CO2 onder de grond wil opslaan. Thijssen wil die beloften wel eerst op papier vastgelegd en opnieuw doorgerekend hebben, voor hij de vlag uithangt.

Verlokken

Volgens Hans Grünfeld is er geen sprake van chantage. Hij vindt dat Nederland wel rekening moet houden met het internationale speelveld voor bedrijven. "We willen in Nederland voorop lopen. Dat is prima, maar dat doe je niet door tegen bedrijven te zeggen: kom hier investeren, en als beloning gaan we jullie extra belasten." Grünfeld voelt meer voor een positieve benadering: "Transitie dwing je niet af, die maak je mogelijk. Daar moeten bedrijven toe verlokt worden".

klimaatdebat Greenpeace en industrie

Ster advertentie
Ster advertentie