Achtergrond
AVROTROS

'Regelgeving nodig voor beenruimte in vliegtuig'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Regelgeving nodig voor beenruimte in vliegtuig'

Je dacht misschien al dat je steeds krapper zit in het vliegtuig en dat blijkt te kloppen: reizigers in de economy class worden steeds dichter op elkaar gepropt. Dat moet stoppen, vindt Peter Vink van de TU Delft. Hij pleit voor regelgeving.

"We vliegen steeds langer en meer. Wij worden groter en de stoelen steeds kleiner. Daar moet paal en perk aan worden gesteld en daarvoor is regelgeving nodig", aldus Vink.

In de Verenigde Staten was al een zaak aangespannen door de Amerikaanse consumentenorganisatie Flyer Rights, omdat passagiers steeds minder ruimte krijgen in het vliegtuig. Daardoor zou de veiligheid in het geding zijn.

De Amerikaanse luchtvaartdienst FAA moet nu van de rechter onderzoeken of de hoeveelheid beenruimte en de stoelbreedte in een vliegtuig van invloed is op de veiligheid. De rechter vindt dat de FAA ook moet kijken of er richtlijnen moeten komen voor de hoeveelheid ruimte die vliegtuigpassagiers krijgen.

Vink vindt dat ook in Nederland onderzocht moet worden of er regelgeving moet komen: "Nu al past 5% van de passagiers niet meer in de stoel. Rond 2030 zal dat 15 procent zijn, als de kraptetrend niet wordt gestopt."

Luchtvaarteconoom van de Universiteit Twente Hans Heerkens ziet ook dat de vliegtuigen steeds meer worden volgepropt, maar wil niet zo ver gaan om daar regelgeving op toe te passen. "Het is ook marktwerking. We betalen maar weinig voor een ticket", aldus Heerkens.

'regelgeving voor beenruimte'

Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag. Meer informatie over de uitzending vind je op EenVandaag.nl, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie