Achtergrond

Viroloog Marc van Ranst: 'Mijn vertrouwen in de mensheid is alleen maar gegroeid'

foto: Eigen beeldfoto: Eigen beeld
  1. Nieuwschevron right
  2. Viroloog Marc van Ranst: 'Mijn vertrouwen in de mensheid is alleen maar gegroeid'

Een viroloog die niet bang is om zijn mening te geven. Ook over zaken die buiten zijn vakgebied vallen. Het gevolg? Dagelijks ontvangt hij zijn portie scheldpartijen en bedreigingen, maar die doen hem niets meer.

#1 - Marc van Ranst - MISCHA!

Een olifantenhuid heeft hij. "Zoiets ontstaat geleidelijk, maar dat is geen verdienste. Eerder een gemis. Je stompt een aantal gevoelens af, om het leefbaar te houden." Tegelijkertijd kan hij nog regelmatig ontroerd raken als hij iets op tv ziet: "Als iemand na hard werken olympisch kampioen wordt. Als hard werken beloond wordt. Dan zit ik met de tranen in mijn ogen."

Jürgen Conings

Stoppen met het uiten van zijn mening en het doen van zijn werk, het is nooit in hem opgekomen. Zelfs niet na de doodsbedreigingen van Belgische militair Jürgen Conings. Dat hoeft hij niet eens te overleggen met het thuisfront: "Die kennen mij voldoende om te weten dat ze dat niet moeten vragen. Bovendien, welk voorbeeld zou ik mijn zoon geven als ik zou opgeven?"

Mensbeeld

Nadat Conings in mei vorig jaar verdween en vervolgens dood werd gevonden, werden er in België stille tochten voor Conings georganiseerd. Toch heeft dit alles zijn mensbeeld niet geschaad: "Mijn vertrouwen in de mensheid is alleen maar gegroeid. Als je bijvoorbeeld kijkt naar de vrijwilligers die de vaccinatiecentra draaiende houden, dat is echt geweldig."

Luister hier het hele interview met Marc van Ranst terug!

#1 - Marc van Ranst - MISCHA!

MISCHA!

Gelukkig zijn ze er nog: mensen die hun mond opendoen, hun visie, gedachten en dromen met ons delen. In MISCHA! gaat presentator Mischa Blok iedere maandag tot en met donderdagnacht tussen 01:00 en 02:00 uur op zoek naar de drijfveren van deze mensen. Luister alle afleveringen via https://www.nporadio1.nl/podca...

Ster advertentie
Ster advertentie