Achtergrond
AVROTROS

Acteur Florian Myjer over de toneelacademie: 'Je denkt dat je geen nee mag zeggen’

foto: Eigen beeldfoto: Eigen beeld
  1. Nieuwschevron right
  2. Acteur Florian Myjer over de toneelacademie: 'Je denkt dat je geen nee mag zeggen’

De cultuur op de toneelacademie heeft er mede voor gezorgd dat acteur en theatermaker Florian Myjer later wel eens over zijn eigen grenzen ging, vertelt hij. “Je denkt dat je geen nee mag zeggen of geen grens mag aangeven, want kunst is het allerbelangrijkste dat er is.”

#99 - Roos in gesprek met Florian Myjer - MISCHA!

Myjer vindt het belangrijk dat het debat rond #metoo en grensoverschrijdend gedrag wordt gevoerd. Zelf zet hij zijn vraagtekens bij de cultuur van de performance-opleiding die hij deed in Maastricht. “Je wordt daar opgevoed met bepaalde ideeën, waardoor ik soms mezelf of mijn eigen welzijn vergat."

Billen

“We hadden in Maastricht een docent waarvan we wisten dat hij zijn handen bij een bewegingsles wel eens bij vrouwen op de billen kon leggen. Dan dachten we: dat is nou eenmaal die docent. Het is misschien een beetje raar, maar het hoort er nou eenmaal bij. Nu denk ik: we hadden toen wel meer op onze gut feeling mogen vertrouwen."

Lievelingetjes

Vijf jaar geleden studeerde acteur en theatermaker Florian Myjer af aan de toneelacademie in Maastricht. Nu beseft hij hoe hard de cultuur was tijdens zijn opleiding. “De school zit letterlijk in een oud kloostergebouw.” En het voelde soms ook als een klooster, vertelt hij: “Zodra je begint gaat de deur als het ware op slot. Er werd verteld dat je er altijd moest zijn, behalve als je dood was of als je bevalt. Er doen heel veel mensen auditie, maar een paar worden aangenomen dus iedereen is gemotiveerd. Bovendien weet iedereen hoe pittig het opnieuw wordt zodra je bent afgestudeerd, want de concurrentie is groot. En er heerst een cultuur waarin docenten hun lievelingetjes hebben.”

Menselijke maat

Na zijn opleiding begon Florian daar met een andere blik naar te kijken. Zeker, hij heeft het op de opleiding ook heel goed gehad, zegt Myjer, en zou het zo opnieuw doen, maar hij zou wensen dat het ook op een andere manier kan, een zachtere manier. “Dat hoeft niet te betekenen dat je minder goede voorstellingen maakt, maar wel dat je leven meer in balans is. Kan het niet èn, èn.. ? Hele hoge kwaliteit nastreven en de menselijke maat in oog houden."

Luister hier het hele gesprek terug!

#99 - Roos in gesprek met Florian Myjer - MISCHA!

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie