Achtergrond

'Stiekem filmen mag niet, maar is voor hoger doel'

EO
foto: ANP ROBIN UTRECHTfoto: ANP ROBIN UTRECHT
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Stiekem filmen mag niet, maar is voor hoger doel'

Medewerkers van Animal Rights zoeken bewust de grenzen van de wet op. "Stiekem filmen in stallen van boeren zal wel niet mogen, maar het is voor een hoger doel," stelt woordvoerder Erwin Vermeulen van Animal Rights. "Sommige dingen zijn noodzakelijk om een misstand in de maatschappij aan de orde te stellen. Je kunt burgerlijk ongehoorzaam zijn om grotere misstanden naar buiten te brengen."

CDA kamerlid Jaco Geurts vindt dat dierenactivisten die boeren intimideren harder moeten worden aangepakt. Hij richt zijn kritiek onder meer op activisten van Animal Rights. "Wat ze filmen zijn suggestieve beelden die niet representatief zijn voor de veehouderij in Nederland. Uit eigen ervaring kan ik zeggen dat het in de praktijk anders gaat. Het is een beetje alsof je in de nacht filmt en dan doet alsof dat iets zegt over de dag."

Boeren die bezoek hebben gehad van Animal Rights hebben volgens Geurts regelmatig last van bedreigingen nadat de beelden openbaar worden. Ook Vermeulen vindt dat dit een slechte zaak is. "We willen dat de nadruk ligt op het leven en lijden van de dieren en niet op de boeren. We keuren intimidatie en bedreiging af."

Vermeulen stelt dat de kritiek van de CDA-er een afleidingsmanoeuvre is. "Het is onzin. Jaco Geurts en zijn medestanders gaan nooit in op de inhoud van de beelden. Zij schieten op de boodschapper en willen niet ingaan op wat er daadwerkelijk in de beelden te zien is."

Ster advertentie
Ster advertentie