Achtergrond
EO

'Kamer moet terugkeren voor invoeren coronawet'

foto: anpfoto: anp
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Kamer moet terugkeren voor invoeren coronawet'

De Tweede Kamer moet zo snel mogelijk een coronawet invoeren. Desnoods komen de parlementariërs terug van reces. Dat stelt hoogleraar Recht en Samenleving Jan Brouwer in Dit is de Dag. "Anders hebben we straks nog eerder een vaccin tegen corona dan een wet."

Een hoorzitting over de coronawet staat nu voor 4 september gepland, maar dat vindt Brouwer veel te laat. Hij wijst erop dat nu het juridisch kader ontbreekt voor maatregelen tegen het coronavirus. De burgemeesters van Amsterdam en Rotterdam overwegen bijvoorbeeld om in hun stad een mondkapje verplicht te stellen. Volgens de hoogleraar kan dat helemaal niet vanwege inbreuk op het recht op privacy.

Veiligheidsberaad vrijwel zinloos

De voorzitters van de veiligheidsregio’s gaan vergaderen over regionale maatregelen. Dat heeft ook maar beperkt zin, aldus Brouwer. "Je kunt bijvoorbeeld wel horeca of sauna’s sluiten. Maar je kunt niet een lockdown afkondigen of andere zaken inperken die in strijd zijn met grondrechten."

Volgens Brouwer moet de overheid daar eerlijk over communiceren. "Als je vaststelt ‘we kunnen even niks’, dan is het aan de bevolking om zelf maatregelen te nemen. Je kunt wel zelf de discipline opbrengen om mondkapjes te dragen."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie