Achtergrond
EO

Hebben we migranten nodig om 1 miljoen vacatures te vervullen?

foto: Bart Maat, ANPfoto: Bart Maat, ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hebben we migranten nodig om 1 miljoen vacatures te vervullen?

Nederland telt bijna een miljoen vacatures, meldt het UWV. Kamerlid Jasper van Dijk van de SP vindt dat we de lonen moeten verhogen om meer werklozen tot werk te verleiden, Mark Hendriks van de Limburgse Werkgeversvereniging denkt dat we mensen uit het buitenland moeten verwelkomen.

Hoe vervullen we 1 miljoen vacatures?

Volgens Van Dijk zijn er in Nederland ook een miljoen mensen niet actief op de arbeidsmarkt. "Dat gaat om werklozen, parttimers en mensen met een beperking. Laten we alles doen om die aan de slag te krijgen. Als bedrijven een goed loon en goede omstandigheden bieden, dan moet er ook werk zijn voor mensen die aan de kant staan."

Werkgevers doen al heel veel om mensen aan het werk te helpen, stelt Hendriks. Maar het is niet genoeg om alle vacatures te vervullen, in de logistiek, de zorg, de industrie en de bouw. "We hebben 40.000 arbeidsmigranten aan het werk in Limburg afkomstig uit Midden- en Oost-Europa, en die hebben we nodig om de bedrijven draaiende te houden."

Van Dijk vindt dat arbeidsmigranten onderbetaald worden, terwijl de bedrijfswinsten 'tegen de plinten aanklotsen'. Maar volgens Hendriks is het goed geregeld. "Ik bestrijd dat sprake is van hongerloontjes. Als dat zo zou zijn, dan kiezen de migranten wel om in andere landen aan de slag te gaan."

Ster advertentie
Ster advertentie