Naar homepage
Achtergrond

'Vroeger werden dit soort dingen op de wc-deur geschreven'
KRO-NCRV

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Vroeger werden dit soort dingen op de wc-deur geschreven'

"Het gevaar van geweld door rechts-extremisten is groter dan vroeger", zegt de AIVD. De dienst ziet dat rechts-extremistisch gedachtegoed in Nederland aan het toenemen is. AIVD: "Rechts-extremisten doen vaker uitspraken die geweld tegen moslims en de overheid aanmoedigen en verheerlijken."

De ideeën richten zich, behalve tegen specifiek moslims, ook op migranten in het algemeen. De dienst is bang dat via extremistisch nationalistische Alt-Right bewegingen als Erkenbrand de ideeën doorsijpelen naar het openbaar bestuur.

Koorts laat zien dat er iets aan de hand is

Gert Jaap Hoekman, hoofdredacteur van NU.nl, is kritisch over het AIVD-rapport: "Ik vraag me af of er echt meer mensen zijn die dit zeggen, of dat het door de sociale media zichtbaarder is geworden."

Harry Starren, ondernemer en spraakmaker, is bang dat de AIVD ervoor pleit om de uiting het probleem te noemen in plaats van de achterliggende oorzaak aan te pakken. Dat is als koortsverlagende middelen waar artsen ook geen voorstander van zijn. Want dankzij de koorts weet je dat er iets aan de hand is. "Laat mensen zich maar uitspreken en als dat over een grens gaat dan moet de rechter zich daarover uitspreken."

Joep Leerssen is hoogleraar Europese Studies aan de Universiteit van Amsterdam: "Op het ogenblik is er weinig gereguleerd en is dat ook niet goed te doen", zegt Leerssen. Anonimiteit is een probleem bij de opsporing. "Stel: iemand doet een antisemitische uitspraak. Wie doet dat dan precies?"

Het is een soort wilde westen

"Bovendien wordt er door retweets of het gebruik van verwijzingen naar internetpagina’s zogenaamd ironisch gezegd. Alsof mensen het zogenaamd niet zelf zeggen."

"Vroeger werden dit soort dingen op de wc-deur geschreven. Het bereikt nu een grotere openbaarheid. Bovendien wordt het ook gebruikt om te mobiliseren", zegt Leerssen. "Groepen als Alt Right doen zich voor als onderzoeksgroep maar ontkennen ondertussen wel de holocaust. Daarmee bundelen mensen zich dus. Computerservers staan vaak in de VS of Rusland, waar holocaust-ontkenning niet strafbaar is."

Het nieuwe medium internet is een machtig en een hachelijk medium geworden. "Op het ogenblik is de overheid nog een konijn in de koplampen. Het is een soort wilde westen en dus ook letterlijk wetteloos. Er zal iets moeten gebeuren."

Ster advertentie
Ster advertentie