Achtergrond
HUMANVPRO

Argos: Zwangere Afrikaanse asielzoeksters verdwijnen uit opvang

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Argos: Zwangere Afrikaanse asielzoeksters verdwijnen uit opvang

De afgelopen maanden zijn tientallen zwangere vrouwen, vooral Nigerianen, verdwenen uit de asielopvang. Er zijn grote zorgen over het lot van de vrouwen en hun baby’s, blijkt uit onderzoek van Argos.

De signalen over de Afrikaanse vrouwen zijn dusdanig alarmerend dat het Expertisecentrum Mensenhandel en Mensensmokkel (EMM) begin deze week een 'alert' heeft uitgestuurd. Op dit moment heeft het EMM zicht op zeker 25 verdwijningen van zwangere West-Afrikaanse vrouwen in november en december vorig jaar.

Merendeel uit Nigeria

Het merendeel van de vrouwen en meisjes komt uit Nigeria, maar ook zwangere vrouwen uit Kameroen, de Democratische Republiek Congo en Oeganda zijn uit Nederlandse opvangcentra verdwenen.

Onlogisch

Uit het waarschuwingsbericht blijkt dat het Expertisecentrum het onlogisch vindt dat de vrouwen uit zichzelf uit de opvanglocaties vertrekken. "Zij verdwijnen voordat zij bevallen zijn of hun asielprocedure is afgerond. Dit is niet logisch omdat zij hier immers legaal verblijven, een verblijfadres hebben en toegang hebben tot alle medische zorg en kraamzorg die nodig is."

Het is onbekend waar ze naartoe gaan, waar zij bevallen en wat er met de baby’s gebeurt. Het Expertisecentrum benoemt expliciet dat het zich 'ernstig zorgen' maakt over het lot van de vrouwen en de ongeboren en pasgeboren baby’s.

"Het is niet ondenkbaar dat zowel de vrouwen als de pasgeboren kinderen slachtoffer zijn of worden van mensenhandelaren, illegale adoptie of 'voodoorituelen'."

Gedwongen prostitutie

Uit onderzoek van Argos blijkt dat ook in januari wekelijks West-Afrikaanse vrouwen verdwenen uit opvangcentra door heel Nederland. Onder hen zijn - behalve zwangere vrouwen – ook alleenreizende minderjarige asielzoekers en vrouwen met pasgeboren baby’s.

Medewerkers van het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers (COA) zien signalen van mensenhandel. Zo wisselt een Nigeriaanse vrouw opvallend vaak van kapsel, wat een ‘boodschap’ kan zijn aan mensenhandelaren.

Ook hebben verschillende vrouwen gebruik gemaakt van de zogeheten 'B8-regeling' voor slachtoffers van mensenhandel en hebben zij aangifte gedaan bij de politie. In de dossiers van andere vrouwen staat dat zij seksueel zijn uitgebuit in Italië en met de dood worden bedreigd wegens openstaande schulden bij mensenhandelaren. In niet alle gevallen is melding gedaan bij de politie.

Meer journalistiek speurwerk?

Argos is het onderzoeksjournalistiek programma van de VPRO en HUMAN. Je hoort Argos op zaterdag van 14.00 tot 15.00 uur op NPO Radio 1. Terugluisteren kan via je favoriete podcastapp of via de website van NPO Radio 1. Volg Argos ook via Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie