Achtergrond

Jan en Marian namen een illegale vluchteling in huis

EONOS
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Jan en Marian namen een illegale vluchteling in huis

Een toevallige ontmoeting in de sportschool leidde voor de uitgeprocedeerde Sayed uit Afghanistan tot een verblijfsvergunning. Marian Stoppelenburg en Jan van Bon namen hem op in hun huis en helpen hem om in ons land te integreren.

Toen Marian Sayed in de sportschool ontmoette, hebben ze nummers uitgewisseld en kwamen ze al vrij snel bij elkaar op de thee. Sinds een half jaar woont Sayed nu bij haar en haar man Jan in huis. De hulp die ze bieden noemen ze zelf Cirkel van Integratie, een model dat bekend is uit Canada. "We hadden Sayed al in huis toen we ontdekten dat wat wij doen in Canada al jaren bestaat en daar ‘group of five’ heet. Een groep particulieren neemt daarbij de verantwoordelijkheid voor een vluchteling, en verzorgt een jaar of twee alles voor deze persoon. Hierdoor ontstaat een veel betere integratie in de samenleving."

Gewone Nederlanders ontmoeten

Veel mensen vragen Marian naar haar privacy, maar die heeft ze naar eigen zeggen niet in hoeven leveren. "Natuurlijk is het anders dan wanneer je met je tweeën woont. Maar ik heb nog nooit ervaren dat ik me er minder prettig door voel. Er zijn zeker ook momenten dat ik denk: het zou best fijn om even alleen te zijn, maar er staat zo veel tegenover!"

Sayed is erg blij dat hij bij Marian en Jan kan wonen: "In het AZC kon ik niets. Ik kon er niet leren of naar school, het was altijd maar in een klein kamertje zitten. Nu ben ik bij Marian en Jan en helpen ze mij, daarom leer ik de taal nu ook goed. En ik kom in contact met andere Nederlandse mensen, dat vind ik heel leuk". Volgens Marian is dat ook wat er nu vaak ontbreekt bij de integratie van vluchtelingen: "Wat we vaak van andere vluchtelingen horen is dat ze alleen maar functionarissen ontmoeten, terwijl ze juist graag gewone Nederlanders willen ontmoeten."

Illegaal

Hoe goed de methode van Marian en Jan ook lijkt te werken, legaal is het niet. "We wisten dat wat we deden illegaal was, maar in ons hart voelden we dat we het toch wilden." Daarom hebben ze nu een voorstel geschreven voor staatssecretaris Mark Harbers van Justitie en Veiligheid, om dit soort hulp te legaliseren en de IND er ook een rol in te geven. "De Cirkel van Integratie rondom een vluchteling dient dan een plan in rondom huisvesting en financiën en op grond daarvan geeft de IND een verblijfsvergunning af, getoetst op veiligheid. Dat scheelt de overheid ook heel veel kosten." De staatssecretaris heeft nog niet gereageerd op het voorstel.

Op de site van Marian en Jan is meer te vinden over de Cirkel van Integratie.

Ster advertentie
Ster advertentie