Achtergrond

Azmani (VVD): ‘Nieuwkomers moeten beter hun best doen’

foto: Ahmed Marcouch / ANPfoto: Ahmed Marcouch / ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Azmani (VVD): ‘Nieuwkomers moeten beter hun best doen’

[KRO-NCRV] “Het inburgeringsexamen is nu erg gericht op kennis vergaren van de Nederlandse taal en cultuur. Wat mij betreft is de inburgering pas echt geslaagd als je hier aan het werk bent”, zegt VVD-Kamerlid Malik Azmani in Stand.nl op NPO Radio 1.

Vandaag debatteert de Tweede Kamer over de invoering van de participatieverklaring. Een nieuw onderdeel van het inburgeringsexamen en een initiatief van Lodewijk Asscher. Vandaag komt ook de coalitiepartner, de VVD, met kritiek aan het adres van de minister van Sociale Zaken. Nieuwkomers moeten beter hun best doen als ze in Nederland willen blijven. De taaleisen moeten omhoog, verplicht een baantje of vrijwilligerswerk en het paspoort moet alsnog worden ingeleverd als iemand na zijn naturalisatie nog een misdrijf begaat.

Quote

Pas als je werkt in dit land, maak je deel uit van deze samenleving

Malik Azmani

“We weten dat het niet werkt om de verantwoordelijkheid volledig neer te leggen bij de overheid. Daarom hebben we gezegd: de inburgeraar heeft een eigen verantwoordelijkheid. Maar daar moet je ook consequenties aan kunnen verbinden”, zegt Azmani. Dat gebeurt nu nog te weinig, vindt de VVD. “We vinden het lastig in dit land om te handhaven en daarom geef je het maar vrij spel. Pas als je werkt in dit land, maak je deel uit van deze samenleving.”

PvdA-Kamerlid Ahmed Marcouch vindt het onterecht om het hele inburgeringsbeleid af te schrijven. “Bijna alle mensen die sinds 2015 zijn toegelaten, volgen op dit moment lessen in een inburgeringsschool. Het kan beter, dat onderschrijf ik, maar de VVD is bezig met nog meer drempels opwerpen. Dat is niet rechtvaardig.” De PvdA vindt het belangrijk om zo snel mogelijk de potentie van inburgeraars te benutten, zodat ze aan het werk kunnen.

Quote

De taal leren en de maatschappij kennen is de sleutel tot een goede participatie

Ahmed Marcouch

Marcouch ziet dat de kwaliteit van het inburgeren verbeterd moet worden. “Daarom is er extra geld vrijgemaakt voor begeleiding van inburgeraars. Het leren van de taal en het begrijpen van de samenleving is de sleutel om goed te participeren.”

Luister het hele gesprek met Azmani en Marcouch in Stand.nl terug:

Ster advertentie
Ster advertentie