Naar homepage
Achtergrond

'Aanwezigheid Ollongren was de grootste stoorzender bij de nepnieuws-uitzending van de NOS'
KRO-NCRV

foto: NOSfoto: NOS
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Aanwezigheid Ollongren was de grootste stoorzender bij de nepnieuws-uitzending van de NOS'

Nieuws of nonsens? Met die vraag bracht de NOS gisteren een grote liveshow, vanuit de Hogeschool voor Journalistiek in Utrecht. Verschillende correspondenten lieten zien hoe het onderwerp nepnieuws een rol speelt in hun land. Volgens Wouter de Winther, parlementair journalist van De Telegraaf, was de aanwezigheid van de minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren de grootste stoorzender. Hij praatte erover in het Mediaforum van Spraakmakers. Ook te gast in het forum waren AD-columnist Angela de Jong en mensenrechtenadvocaat Bart Stapert.

Nepnieuws uit Rusland?

Minster Ollongren houdt zich al langer bezig met het onderwerp nepnieuws. Eind vorig jaar beweerde ze in een brief naar de Tweede Kamer dat Nederland het doelwit zou zijn van landen (Rusland in het bijzonder) die nepnieuws verspreiden. Maar gisteren ging ze daar in de liveshow niet verder op in. "Vriend en vijand moesten constateren dat de onderbouwing van haar waarschuwing redelijk uitbleef", zegt Wouter de Winther in Spraakmakers.

Angela de Jong: "Ze gaf wel voor het eerst toe dat er geen grote voorbeelden zijn in Nederland. Het waren maar een paar kleine dingen waar we vooral in het buitenland waakzaam op moeten zijn." De voorbeelden die Ollongren aanspoorden om de brief te schrijven bleven echter uit.

Meer vuur

"Ik kon daarom niet anders naar die uitzending en haar aanwezigheid kijken zonder het idee: ja, zij zit daar nu niet als minister maar ze is in een campagne verwikkeld", zei De Winther. "Omdat zij zo een nadrukkelijke rol speelt bij D66, ze is de kroonprinses. Ze is zo duidelijk naar voren geschoven om de confrontatie te zoeken met het Forum voor Democratie en met de PVV. Daar is echt over nagedacht. Dan zit ze in zo’n uitzending die door de neutrale NOS zou moeten worden gemaakt. Dan heb ik toch het idee: wat doet ze daar?"

De parlementair journalist snapt dat de programmamakers het een goede zet vonden om de minister uit te nodigen die het debat aanjaagt, maar hij vindt dat ze wat meer onder vuur genomen had mogen worden, journalistiek gezien. Hij sloot zich aan bij hoofdredacteur NOS Nieuws Marcel Gelauff, die gisteren in de uitzending zei dat ambtenaren zich überhaupt niet zouden moeten bezighouden met het beoordelen van de media.

Beluister het Mediaforum hier terug:

Ook Spraakmaker worden? Meld je aan voor de community!

Wij zijn op zoek naar mensen die met ons willen meepraten en meedenken over onderwerpen op de radio. Daarvoor willen we graag van jou horen wat jij vindt dat nieuws is. Of wat nieuws zou moeten zijn.

We horen elke dag vooral meningen over het nieuws. Maar is het niet veel interessanter om mensen vanuit hun ervaring aan het woord te laten? Dat alles vanuit het principe: vertel ons wat je weet, niet alleen wat je vindt. Lijkt het jou interessant hierover mee te praten of wil je meer informatie? Mail naar spraakmakers@kro-ncrv.nl of meld je aan!

Ster advertentie
Ster advertentie