Achtergrond

Nieuwe zoekactie vermiste bergbeklimmer Christiaan Wilson: 'Ik moet dit gewoon doen'

foto: Foto: Stichting Red Christiaan Wilsonfoto: Foto: Stichting Red Christiaan Wilson
  1. Nieuwschevron right
  2. Nieuwe zoekactie vermiste bergbeklimmer Christiaan Wilson: 'Ik moet dit gewoon doen'

[EO] Volgende week vertrekt opnieuw een team naar Nepal voor een zoekactie naar de vermiste Nederlander Christiaan Wilson. De ervaren bergbeklimmer raakte op 16 mei vermist bij een afdaling van de Dhaulagiri-berg in Nepal.

Vrienden en familie begonnen na de vermissing een zoekactie in het gebied waar de Amsterdammer voor het laatst gezien werd. Toen het verzekeringsgeld op was zamelden ze via crowdfunding geld in om de speurtocht voort te zetten. Honderden mensen ondersteunden de actie.

Vrienden met klimervaring zochten samen met lokale sherpa’s en het leger naar aanwijzingen. Op de laatste dag, vlak voordat het leger verdere zoekacties onverantwoord achtte vanwege de start van het regenseizoen, vond een van de vrienden een fragment van een klimhelm, die mogelijk van Christiaan is.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

'Wij weten hoe Christiaan denkt'

De afgelopen maanden gebruikten de vrienden voor het plannen van een tweede zoekactie, die dit keer met speurhonden wordt uitgevoerd. Vanwege de moesson was in de zomermaanden verdere zoektocht in de bergen niet mogelijk.

"Nu het regenseizoen is afgelopen hebben we een heel beperkte periode waarin we weer kunnen zoeken, voor het echt winter wordt en het begint te sneeuwen", vertelt de broer van Christiaan, Pieter. "Daarna kun je weer maanden niet zoeken en kan het wel jaren duren voor we iets vinden waarmee we verder komen. We hopen echt dit keer iets te vinden om het achter ons te kunnen laten."

De Dhaulagiri-berg in het westen van Nepal - Foto: EPA

Pieter blijft tijdens de nieuwe zoekactie in Nederland, maar vrienden Ruben en Michel – zelf ook ervaren bergbeklimmers - reizen af naar Nepal om de hondenteams te ondersteunen.

"Uiteraard zullen we geen onverantwoorde risico’s nemen," vertelt Michel, "maar het heeft een toegevoegde waarde als we mee gaan zoeken. Wij kennen Christiaan, weten hoe hij denkt, herkennen misschien spullen van hem, zoals bij de vorige zoekactie. En daarnaast: ik moet gewoon gaan, ik moet dit doen. Voor ik dit kan afsluiten moet ik gedaan hebben wat binnen mijn vermogen ligt om iets van Christiaan terug te vinden."

Bekijk de website www.christiaanwilson.nl

Ster advertentie
Ster advertentie